Obeležen Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine

Dan Nacionalnog saveta Čeha

Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u Srbiji svečano je obeležen u Beloj Crkvi prigodnim kulturno umetničkim programom.

Dan Saveta se slavi na praznik Svetog Jana Nepomuka, jednog od najpoznatijih čeških svetaca, koga poštuju pripadnici svih hrišćanskih crkava.

Svečanosti su, pored članova Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, prisustvovali Ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta, predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović, zamenica Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan, konzul ambasade Češke Republike u Beogradu Petr Doležal, Alma Rizvanović, savetnica Ministarke kulture i informisanja Maje Gojković, predstavnici čeških udruženja, kao i mnogobrojni gosti iz drugih nacionalnih saveta.

Dečji hor „Škole plus“ pod nazivom „Radost“ izveo je na početku himne Republike Srbije i Češke, a nakon toga, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik pozdravilla je sve goste.

„Osvrnula bih se na veoma uspešnu godinu funkcionisanja saveta. Ono što je najbitnije jeste da smo sačuvali sve kulturne manifestacije, tako da češka zajednica u Srbiji ima preko 30 manifestacija godišnje koje se nastavljaju, kako tradicionalne tako i savremene. Uradili smo parterno uređenje Muzeja u Češkom Selu. Potpisali smo protokol o saradnji sa Muzejem Vojvodine, Centrom za kulturu Vršac i sa srednjom muzičkom školom „Josif Marinković“ Vršac. Protokoli su već rezultirali, a tek će rezultirati u budućem periodu. Posebno mogu da budem zadovoljno elektronskom prezentacijom Nacionalnog saveta Čeha, a nedavno je objavljen i časopis koji je dvojezični, na češkom i na srpskom jeziku. Mi kao Česi osećamo se kao potpuni i integralni deo društva, jako se dobro osećamo sa svima vama koji ste nam podrška i sa ovom mladom generacijom koja dolazi“ – rekla je Stehlik.

Ambasador Češke Republike u Beogradu Tomaš Kuhta izrazio je svoje zadovoljstvo ponovnim okupljanjem, nakon dve godine pandemije.

„Danas nastavljamo sa našim aktivnostima u oblasti kulture, sporta i našim druženjem. Drago mi je što vidim poznata lica i što nam se pruža prilika da razgovaramo i nastavljamo saradnju. Drago mi je što su ovde i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kao i naši prijatelji iz lokalne samouprave opštine Bela Crkva, koji omogućavaju češkoj manjini kvalitetan život u Srbiji. Srbija je velikodušna zemlja sa velikim srcem za sve nacionalne manjine i veoma sam zadovoljan što mi u ambasadi nemamo nikakvih problema koji bismo rešavali između češke manjine i srpske Vlade. Veoma su važne i aktivnosti saveta u selima za sve koji su zainteresovani i to je dobra prilika da se svi upoznaju sa češkom tradicijom i onim što negujete, a to je – lepota različitosti“ – istakao je Tomaš Kuhta.

Tomaš Kuhta Bela Crkva

U ime lokalne samouprave opštine Bela Crkva sve goste je pozdravila predsednica opštine Violeta Simić.

„Drago mi je što nas je u ovolikom broju i što smo uspeli, nakon ovih izazovnih vremena, da se opet okupimo. Uvek sa ponosom istaknem da je Nacionalni savet Čeha u Beloj Crkvi organizacija koja sprovodi ogroman broj aktivnosti, možda čak i najveći broj aktivnosti. Mi smo tu kao lokalna samouprava da ih podržimo i trudimo se svake godine sve više i više zbog njihovog upornog i istrajnog rada“ – rekla je Violeta Simić.

Violeta Simić Dan Nacionalnog saveta Čeha

Ninoslav Jovanović, državni sekretar Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, čestitao je Dan nacionalnog saveta Čeha i naglasio da savet sprovodi izuzetno dobre aktivnosti, kako za češku nacionalnu zajednicu, tako i za širu društvenu zajednicu.

„Sledi nam popis stanovništva do kraja ove godine, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će podržati sve pripadnike nacionalnih manjina da se izjasne onako kako se osećaju. Srbija pruža podršku svim nacionalnim manjinama i to je nešto što je nedvosmisleno. Građani Srbije, ma kojoj nacionalnoj zajednici pripadali, moraju da se osećaju jednako i da uživaju sva prava na jednak način“ – dodao je Jovanović.

Ninoslav Jovanović Bela Crkva

Zamenica Pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milinka Hrćan prenela je čestitke i pozdrave Potpredsednika Pokrajinske Vlade i Pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša.

U okviru obeležavnja Dana nacionalnog saveta češke nacionalne manjine nastupili su učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, a svoje stihove je publici predstavila Jadranka Ćulum.

Dan Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Bela Crkva

Dečji hor “Radost” za sam kraj programa izveo je pesmice na češkom jeziku, što je posebno oplemenilo ovo veče i izazvalo pozitivne reakcije i osmeh na licu kod svih gostiju.

Hor Radost Škola Plus

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*