Obeležena trogodišnjica aktivnosti udruženja žena „Grebenački miraz“ (VIDEO)

Otvaranje manifestacije

Trogodišnjica aktivnosti Udruženja žena „Grebanački miraz“ obeležena je kulturno umetničkim programom i prikazom lepote narodnih nošnji.

Tačno pre godinu dana otvorena je i etno postavka ovog udruženja u Grebencu, a kreativne članice uredile su i dvorište, u skladu sa prošlim vremenima i duhom rumunske narodne tradicije.

Manifestaciji su prisustvovali predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, Konzul Republike Rumunije u Vršcu Daniel Bala, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu, članice udruženje žena sa teritorije opštine Bela Crkva i okruženja, predstavnici rumunskih udruženja, kao i meštani Grebenca.

„Drago mi je što smo uspele da organizujemo ovo dešavanje povodom trogodišnjice aktivnosti udruženja žene „Grebanački miraz“. Pošto smo prošle godine, 18. jula, imale svečano otvaranje naše etno kuće, rešile smo da svake naredne godine tradicionalno 18. jula organizujemo neku manifestaciju. Zahvalila bih se i drugim udruženjima žena sa teritorije opštine Bela Crkva sa kojima imamo sjajnu saradnju i danas su sa nama udruženje žena „Palanačkim šorom“ iz Banatske Palanke, udruženje „Jasenovčanke“, zatim predstavnice „Dupljajskih kolica“, udruženja „Trešnjar“ iz Kaluđerova, „Vredne ruke Bele Crkve“, „Praktične crvenčanke“, udruženja „Nera – Kusić“ i udruženja žena iz Vojvodinaca. Ovaj put smo odlučile da napravimo defile narodnih nošnji i uživali smo u lepoti različitih tradicionalnih narodnih nošnji“ – rekla je Aleksandra Popa, predsednica udruženja „Grebanački miraz“.

Udruženje žena „Grebenački miraz“ svojim radom i aktivnostima za kratak vremenski period postalo je poznato i prepoznatljivo kao udruženje koje neguje rumunsku narodnu tradiciju i recepte svojih baka, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire, rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

„Samim tim što se po drugi put u ovom mesecu vidimo u Grebencu. to je znak da se ovde puno radi i da je udruženje žena veoma aktivno. Obeležili smo 100 godina od rođenja Vaska Pope, danas slavimo tri godine rada udruženja „Grebenački miraz“ i svaki put kada dođem, zadovoljstvo mi je kada vidim da selo živi i da imamo što više gostiju. Ovaj put smo imali priliku da ugostimo i udruženje žena iz Vojvodinaca i zahvaljujem se svim članicama udruženja žena koje su došle da podrže ovu manifestaciju. Udruženje žena „Grebančki miraz“ nas uvek iznenadi novitetima i ovaj defile narodnih nošnji je bio pravi praznik narodne tradicije. Želim da im čestitam na upornom radu u negovanju kulture rumunske nacionalne zajednica i na negovanju multinacionalnosti i multikulturalnosti naše zajednice“ – istakla je Violeta Simić.

Generalni konzul Rumunije Daniel Bala zahvalio se opštini Bela Crkva na veoma dobroj saradnji i izuzetnom odnosu prema rumunskoj nacionalnoj zajednici.

„Veoma mi je drago što sam danas u Grebencu na obeležavanju trogodišnjice postojanja udruženja žena, koje je veoma istaknuto u svom radu na polju očuvanja kulture i identiteta rumunske nacionalne manjine, ne samo ovde u Grebencu nego i šire. Videli smo jedan veoma lep i bogat program koji su pripremili. Posetili njihovu izložbenu postavku, uživali smo u nastupu duvačkog orkestra, paradi narodnji nošnji i na kraju u gastronomskim specijalitetima koje su pripremile članice udruženja. Želim im puno sreće i uspeha u daljem radu“ – naglasio je Danel Bala.

Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu naglasio je važnost aktivnosti udruženja žena „Grebanački miraz“ u daljem očuvanju i unapređenju rumunske kulturne baštine.

Prigodan program izveli su članovi duvačkog orkestra KUD „Đorđe Košbuk“ spletom rumunskih narodnih pesama.

Najviše aplauza dobili su najmlađi, ali i oni nešto stariji koji su se potrudili da prikažu lepotu i bogatstvo narodnih nošnji različitih naroda i nacionalnih manjina na ovim prostorima.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*