Obnova fasade crkve u Banatskoj Palanci (VIDEO)

U toku su radovi na rekonstrukciji fasade Hrama Sabora Svetih Arhangela u Banatskoj Palanci. Sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Bela Crkva na osnovu konkursa za crkve i verske zajednice.

“Crkva u Banatskoj Palanci je jedna od najstarijih u našoj opštini i u izuzetnom lošem stanju, čak je u jednom delu došlo do naprsnuća fasade. Ovo je bio poslednji čas da se preduzmu hitne intervencije, tako da smo ovogodišnjem konkursom za crkve i verske zajednice izdvojili 3 miliona dinara za završetak radova na krovu Hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Beloj Crkvi i za rekonstrukciju fasade crkve u Banatskoj Palanci. Nadam se da ćemo iz godine u godinu obnoviti sve crkve u našoj opštini, jer su zaista u lošem stanju, ali krenuli smo po prioritetima i nastavićemo tako i u narednom periodu” – rekla je Violeta Simić, predsednica opštine Bela Crkva.

Starešina Hrama protonamesnik Dragiša Lazić kaže da su poslednji radovi na objektu crkve bili 1996. godine.

“Sa blagoslovom njegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog gospodina Nikanora i uz nesebičnu pomoć predsednice opštine gospođe Violete Simić započeli smo radove na obnovi hrama u Banatskoj Palanci. Opština Bela Crkva je obezbedila sva finansijska sredstva za adaptaciju i renoviranje svetog hrama. Majstori su pristupili obijanju fasade na hramu, ne kao što smo radili 1996. godine kada se radilo parcijalno, već se sada radi detaljno“- istakao je protonamesnik Dragiša Lazić.

Hram je podignut u periodu od 1824. do 1828. godine, osvećen je od strane Episkopa Sinesija (Radivojevića) i posvećen je Svetim Arhangelima Mihajlu i Gavrilu. Prvobitni ikonostas radio je Arsenije Jakšić 1834. godine. Za vreme mađarske bune od 1848. do 1849. godine hram je zapaljen i pritom je izgorela njegova unutrašnjost. Sačuvane su samo carske dveri i one su uklopljene u sadašnji zidani ikonostas. Novi ikonostas slikan je uljanim bojama i rad su nepoznatog slikara 19. veka. Pojedini delovi hrama su oslikani 1939. godine rukom slikara Stojana Lazića iz Novog Sada. Najstarija matična knjiga je iz 1773. godine. U Banatskoj Palanci 1883. godine rodio se mitropolit budimski Arsenije (Bradvarević).

Nakon  više godina stagnacije crkva će  dobiti nekadašnji sjaj, a meštani ovog sela ne kriju svoje zadovoljstvo zbog obnove pravoslavnog hrama.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*