Obnova informativno-turističkih tabli u Beloj Crkvi

Udruženje građana “Aurora”,u okviru svojih programskih aktivnosti, u 2021. godini, obnovilo je informativno kulturno-turističko-ekološku tablu koja je bila postavljena u glavnoj ulici još pre 10 godina u okviru međunarodnog projekta „Zelena agenda“ (Green Agenda on the Western Balkans), projekta koji se odvijao na teritoriji 6 država Balkana.

Inače, ovo ekološko udruženje iz Bele Crkve  bilo je nosilac izrade strateškog dokumenta održivog razvoja Zelena agenda za Belu Crkvu. U okviru projekta jedna od aktivnosti  bilo je i postavljanje informativno kulturno-turističko-ekoloških tabli na teritoriji naše opštine. Jedna je bila postavljena u  Beloj Crkvi (u glavnoj ulici) a druga u Staroj Palanci.

Vremenske prilike tokom ovih 10 godine učinile su da informativne table izgube svoj prvobitni izgled, a tabla u Staroj Palanci je pod udarima vetra ostala bez jednog dela konstrukcije.

Udruženje građana Aurora je u okviru programa aktivnosti za 2021. odredilo da se jedna od navedenih tabla obnovi. Od lokalne samouprave opštine Bela Crkva  dobijena su  novčana sredstva za obnovu table u glavnoj ulici.Osmišljeni su novi tekstovi (na srpskom i engleskom), izabrane nove fotografije, tabla je dobila vizuelno mnogo lepši kolorit i dizajn, a potpuno je i promenjen koncept informacija na tabli.

“Na jednoj strani dvostrane table prezentovane su informacije o geografskom položaju opštine, saobraćajnoj povezanosti, prirodnim vrednostima, istoriji Bele Crkve, uz mapu grada na kojoj se nalaze  informacije o važnijim građevinama.Na drugoj strani table prezentovane su detaljno prirodne i kulturne vrednosti naše opštine i bliže okoline tj. šta sve možete obići ili videti ukoliko provodite odmor u Beloj Crkvi, sa mapom na kojoj su označene prirodne i kulturne vrednosti naše opštine i bliže okoline.   Na taj način  turisti koji provode odmor u Beloj Crkvi mogu da se detaljno upoznaju sa turističkim potencijalima naše opštine i bliže okoline  i da se njihov boravak  – odmor u našoj opštini produži kroz eko i kulturni turizam.”– kaže Milan Belobabić, predsednik udruženje “Aurora”.

Takođe,  kroz razvoj eko i kulturnog turizma čuvaju se  prirodne i kulturne vrednosti opštine Bela Crkva  i omogućava njihov razvoj, zaštita i obnova.Povezivanjem sa turističkim destinacijama bliže okoline dobija se prilika  ne samo za  produžetak  dužine boravaka stalnih  turista u Beloj Crkvi, već i za  povećanjem  broja turista koji će posećivati turističke lokacije u Beloj Crkvi.

Udruženje građana “Aurora” planira da ove godine kod lokalne samouprave opštine Bela Crkva  konkuriše za obnovu druge table koja se nalazi u Staroj  Palanci.  Obnovom te table informisali bi veliki broj domaćih i stranih putnika koji skelom putuju preko Dunava o prirodnim, kulturnim, i turističkim potencijalima belocrkvanske  opštine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*