Obogaćena zbirka Muzeja u Vršcu

Gradski-muzej-Vrsac

Zbirka slika slavnog Vrščanina Paje Jovanovića od 14 slika i crteža, koja je od nedavno deo stalne postavke u Gradskom muzeju Konkordija u Vršcu, obogaćena je sa dve originalne slike, portretima majke Angeline i Svetog Nikole, koje je gradskom muzeju ustupila Eparhija banatska.

Deo stalne postavke radova Paje Jovanovića u muzeju Konkordija donesen je iz muzejskog prostora Apoteka na stepenice, nekadašnje kuće porodice Jovanović, nakon što je ovaj prostor opremljen po svim evropskim standardima za čuvanje nacionalnog blaga, a to radovi Paje Jovanovića svakako jesu. Pored stalne kolekcije izložene su i dve nove slike dobijene zahvaljujući Vladičanskom dvoru. Dva portreta, majke Angeline i Svetog Nikole, koje je sam Paja Jovanović poklonio Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, muzeju je na korišćenje ustupio vladika Nikanor.

Paja Jovanovic
Slike Svetog Nikole i Majke Angeline koje je Eparhija ustupila Muzeju

Malo je poznata činjenica da se radi o Pajinim slikama koje su osamdesetih godina bile ukradene, i tom prilikom veoma oštećene. Dve godine se o njima ništa nije znalo, a onda su volšebno pronađene na jednoj pijaci u Italiji, u vrlo lošem stanju. Devdesetih godina restaurator Milan Stevčić, koji je praksu u okviru specijalističkih studija sticao u labaratorijama Metropoliten muzeja u Njujorku, prihvatio se ovog odgovornog i ni malo lakog posla i uradio kompletnu restauraciju oštećenih slika, nakon čega su vraćene u Saborni hram u Vršcu.

„Slika majke Angeline nosi izuzetnu nostalgičnost samom činjenicom da je Paja portret svoje majke iskoristio kao da naslika svetu Angelinu. Vidi se tu puno ljubavi posvećene majci. Činjenica je da je bio stalno odvojen od nje, nikad nije bio dovoljno sa njom, a majka večno ostaje majka“ – kaže Zvonimir Santrač, v.d. direktor Gradskog muzeja Konkordija.

muzej vrsac
Zgrada muzeja „Konkordija“ u kojoj će se nalaziti stalna postavka

Sa tog aspekta ova slika ima ne samo estetski nego i emotivni i psihološki sadržaj, kaže Santrač i ističe da su i ostale slike jednako vredne i o njima se može sasvim govoriti sa aspekta evropskog slikarstva. Značajno mesto zauzima najčuveniji rad Paje Jovanovića, Triptihon, koji je prvi put bio izložen na velikoj milenijumskoj izložbi 1896. godine u Budimpešti povodom 1000. godišnjice doseljavanja Mađara na tlo Mađarske.

Slika se satoji iz tri dela i svaki govori o životu ljudi Vršca u vreme njenog nastanka.

„Postoji priča da je u liku devojke sa korpom na glavi prikazana Mila Madukić, majka našeg čuvenog šahiste Bore Kostića za koju se smatra da je Paja Jovanović u nju bio kao mlad zaljubljen“ – kaže Ljilja Bakić, kustos Muzeja.

Slika je doživela veliki uspeh u u Budimpešti, nagrađena je medaljom, a potom vraćena vršačkoj municipiji, a magistrat je je poklonio Vršačkom muzeju. Deo stalne postavke su i čuveni Pajini portreti, kao i slike kojima je zabeležio trenutak svakodnevnice toga vremena

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*