Od 17. novembra dodatna ograničenja rada određenih objekata

Ana Brnabić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić saopštila je da je Vlada na današnjoj sednici donela odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara i prodavnica, koji će biti zatvoreni od 21 čas do pet časova ujutru.

Brnabić je na konferenciji za novinare nakon sednice precizirala da su od te mere izuzete apoteke, dostava hrane, pumpe za točenje goriva i privreda koja radi i treću smenu.

Ove mere stupaju na snagu u utorak, 17. novembra, i važiće 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada ponovo odlučivati o merama, dodala je premijerka.

Prihvatila sam savet stručnog, medicinskog dela Kriznog štaba da uvedemo ove, restriktivnije mere, kako bismo zaustavili širenje virusa, objasnila je ona i napomenula da će se mere primenjivati od utorka, kako bi se svima koji su njima obuhvaćeni ostavio prostor da se prilagode i organizuju.

Mere će biti na snazi 15 dana, do 1. decembra, kada će Vlada odlučiti o tome da li treba dodatno da se pooštravaju ili produžavaju. Ali, nadam se da to neće biti potrebno, poručila je Brnabić.

Ona je istakla da Vlada trenutno ne razmatra zabranu kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv koronavirusa.

Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezltate i da će broj novozaraženih početi da opada, objasnila je Brnabić.

Ona je navela da je sa ministrom zdravlja i ministrom unutrašnjih poslova jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezana za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, njihovu kontrolu i uvođenje eventualnih dodatnih kontrola.

Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Saglasni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera, objasnila je predsednica Vlade.

Brnabić je istakla da je Srbija sve vreme tokom borbe sa koronavirusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

To je, kako je naglasila, veoma važno jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Prema njenim rečima, puno je izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, pri čemu je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.

Želimo da se privreda brzo vrati tamo gde je bila i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli, ocenila je Brnabić.

Premijerka je ukazala na to da Srbija trenutno ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od koronavirusa u Evropi, ali i u svetu, koja iznosi 1,3 odsto.

To na najbolji način pokazuje znanje i posvećenost lekara i zdravstvenih radnika u ovoj borbi, istakla je ona i iskazala zahvalnost celokupnom zdravstvenom osoblju na tome.

Kod nas smrtnost trenutno iznosi 1,3 odsto i mislim da je u regionu i u Evropi samo nekoliko zemalja ispred, dok svi ostali imaju veću stopu smrtnosti. To sve pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i koliko su mere bile pravovremene, ponovila je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija u ovom delu Evrope obavlja najviše testiranja i ima 21.297 testiranih na 100.000 stanovnika, a posle nas je Slovenija sa 20.704, Rumunija sa 18.591 i druge zemlje.

I pored ovih zastrašujućih brojeva u odnosu na to kakva je situacija u regionu i u Evropi, kako je istakla, mi smo u zelenoj zoni i sa ovakvim brojevima.

Brnabić je saopštila da je, sa 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika ispred Srbije samo Albanija, koja ima 921 registrovan slučaj, ali testira 5.054 na 100.000 stanovnika, a Srbija 21.297.

Posle nas, kako je dodala, ide Bugarska sa 1.287 registrovanih, pa Mađarska sa 1.365.

Mi smo i dalje sa ovakvim brojevima u zelenoj zoni među zemljama koje imaju najmanje zaraženih, a najviše testiraju, ponovila je Brnabić i istakla da u Srbiji još ima slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj u brojnim zemljama EU.

Imate čak nekoliko zemalja koje više ne mogu da leče svoje građane već ih šalju u druge zemlje, ukazala je ona i navela da smo mi još daleko od ovog scenarija i da nikada nismo bili ni blizu toga, niti ćemo biti.

Imamo sve što nam je potrebno za lečenje ljudi – zaštitne opreme, lekova, respiratora i kiseonika, kao i testova da nastavimo ovako obimno testiranje. U Srbiji danas dobijate rezultat testa u proseku za pet sati, a najviše za 12 sati, dok se u mnogim zemljama čeka po pet dana i više. Postoje brojne zemlje koje više nemaju kapacitet za obradu testova, već ih šalju u druge zemlje, istakla je premijerka i podsetila na to da Srbija, sa druge strane, stalno otvara nove kapacitete za to.

Brnabić je naglasila da je Srbija uspela da zaravni epidemiološku krivu, ali da ona mora na tome da se održi još nekoliko dana da bi onda, kako se očekuje, počela da pada.

Ona je saopštila da iz dana u dan, zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, prati kakva je epidemiološka kriva u zemlji, i ponovila poziv građanima da budu odgovorni i poštuju mere propisane u borbi protiv koronavirusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će od danas cela Banja Selters biti pretvorena u kovid sistem, a od sutra i Banja Koviljača.

Lončar je rekao da je situacija u Beogradu najteža i da su svi raspoloživi kapaciteti pretvoreni u kovid, kao i u čitavoj Srbiji.

On je ponovio apel građanima da poštuju mere, kako bi se sačuvali zdravlje i životi i omogućilo da se svakom pacijentu kome je potrebno pruži bolničko lečenje i terapija.

Ministar je istovremeno iskazao zahvalnost svim zdravstvenim radnicima, lekarima, sestrama, pomoćnom osoblju, svima u medicinskim ustanovama na radu i angažovanju, jer su uspeli da sačuvaju zdravstveni sistem i da ne dozvole da i zaraženi moraju da rade, kao što je to slučaj u nekim dugim zemljama.

Oni će imati podršku kao i do sada, potvrdio je Lončar, ali i upozorio na to da neograničenih kapaciteta nema nigde u svetu, pa ni u Srbiji.

Prema njegovim rečima, korona se neće zaustaviti za 15 dana, ali su ove mere donete kako bi se na dve nedelje zaustavio najveći rizik koji se dešavao u večernjim satima i kako bi se zaustavilo prenošenje virusa.

I u toku dana, kako je istakao, sve mere moraju da se poštuju, pri čemu će sada biti dovoljno komunalnih milicajaca koji će to da kontrolišu.

Želimo da spasemo zdravlje, živote i zdravstveni sistem, ponovio je Lončar i naveo da će nam on biti potreban i u budućnosti i da će brzo biti vraćen u normalne tokove.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*