Odbornici Skupštine opštine Bela Crkva usvojili budžet za 2023. godinu (VIDEO)

So Bela Crkva XIX sednica

U utorak, 20. decembra, održana je XIX redovna sednica Skupština opštine Bela Crkva, kojom je predsedavao predsednik SO Marjan Aleksić. Poslednji radni susret odbornika Skupštine opštine Bela Crkva u ovoj godini protekao je u usvajanju budžeta opštine za 2023. godinu.

Odbornici su najpre potvrdili odborničke mandate Radovanu Markoviću i Jovanu Daji sa izborne liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Nakon toga prešlo se na razmatranje Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Bela Crkva za 2022. godinu – četvrti rebalns, čije je obrazloženja dala Alma Savatović, načelnica Odeljenja za finansije i budžet.

„Ukupan iznos budžeta koji je po trećem rebalansu iznosio 721.445.960,00 dinara, menja se iznosom od 757.423.114,00 dinara. Budžet je ovim rebalansom uvećan za pristigla namenska sredstva od viših nivoa vlasti. Izvršena je preraspodela sredstava u skladu sa nastalim potrebama i trenutnom situacijom“ – rekla je Savatović.

Odbornici su usvojili četvrti rebalans, a nakon toga razmatran je Predlog Odluke o budžetu opštine Bela Crkva za 2023. godinu.

„Predlog Odluke budžeta opštine Bela Crkva za 2023. godinu sastoji se od ukupnih prihoda i primanja od prodaje nefinansijske imovine u iznosu 625.634.000,00 dinara, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 686.700.000,00 dinara. Rashodi planirani u većem iznosu od 61.066.000,000 dinara pokrivaju se prenetim sredstvima iz prethodne godine“ – istakla je Savatović.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić osvrnula se realizaciju planiranih aktivnosti u godini koja je na izmaku i na planirane projekte u 2023. godini.

„Sa stanovišta lokalne samouprave opštine Bela Crkva, 2022. godinu smo konzervativno i oprezno planirali i uspeli da skoro sve planirano i realizujemo. Obzirom na visinu našeg budžeta i strukturu ciljnih grupa na teritoriji opštine Bela Crkva, puno sredstava smo opredelili za poboljšanje funkcionisanja obrazovnih ustanova, sistema socijalne zaštite i zdravstva. Završena je prva faza projekta „Bela Crkva bez barijera“. Nekadašnja školska zgrada, koja je godinama unazad bila zapuštena, postaće Inkluzivni centar za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Po prvi put, nakon više decenija, finansirali smo nabavku novog školskog nameštaja. Кrenuli smo od najveće gradske škole, Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“, koja ima i najveći broj đaka. Na zgradi područnog odeljenja Osnovne škole „Marko Stojanović“ u Banatskoj Palanci zamenjena je stolarija i ugrađeni su najsavremeniji inverter klima uređaji. Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Budislav Babić“ nabavila je novo sanitetsko vozilo, mobilni digitalni rendgen aparat, a Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine obezbedila je CT aparat savremene tehnologije. Tokom 2022. godine akcenat je bio na malim projektima koji poboljšavaju uslove života sugrađana, kao i ulaganjima u turizam, koji je od vitalnog značaja za Belu Crkvu. Tako smo planirali i budžet za 2023. godinu. Stanovnici opštine Bela Crkva dobili su teretanu na otvorenom, koja najviše znači sportistima, ali i turistima koji dolaze na belocrkvanska kupališta. Teretana se nalazi na Glavnom belocrkvanskom jezeru, a uradili smo i novo sportsko igralište za odbojku na pesku. Opština Bela Crkva angažovala je mašine i ljudske resurse i za uređenje nove plaže na Vračevgajskom jezeru. Ove godine budžet za sport je veći nego ikada, imali smo niz akcija podrške našim sportskim klubovima u vidu donacije sportske opreme“ – rekla je Violeta Simić.

Violeta Simic Skupstina 2022

„U godini koja je na izmaku, konkursom za crkve i verske zajednice opredelili smo sredstva za rekonstrukciju fasade Hrama Sabora Svetih Arhangela u Banatskoj Palanci i za završetak rekonstrukcije krovnog pokrivača na Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u Beloj Crkvi. Na inicijativu Saveta mesne zajednice Кusić opština je finansirala izgradnju kapele u ovom selu. Tokom proleća imali smo veliku akciju uređenja nekategorisanih puteva u svim selima. Nastavili smo da radimo na unapređenju životne sredine i zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine realizovali smo i projekat uklanjanja divljih deponija u skoro svim naseljenim mestima naše opštine. U ovoj godini završen je postupak javno privatnog partnerstva na održavanju javne rasvete, tako da ćemo sredinom sledeće godine imati savremenu led rasvetu na celoj teritoriji opštine i ogroman benefit u utrošku sredstava za električnu energiju.

U naseljenom mestu Grebanac izgrađen je kolovoz saobraćajnice u ulici Valerija Dokna. Rešili smo ogroman problem meštana Grebenca, jer se radi o jednoj od glavnih seoskih ulica ukupne dužine kilometar i 60 metara. Značajna je i sanacija kolovoza puta prema Кovinu, na deonici Vračev Gaj – Dubovac i rekonstrukcija puta na deonici Jasenovo – Straža. Po prvi put ove godine, zajedno sa Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, realizovali smo konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije, porodičnih kuća, stanova koje se odnose na unapređenje termičkog omotača, termotehničkih instalacija i ugradnje solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode kao vid podrške našim sugrađanima u cilju unapređenja energetske efikasnosti i uštede.“ – naglasila je Simić.

Simić je istakla i dobru saradnju sa višim nivoima vlasti.

„Za realizovane projekte imali smo podršku Vlade Republike Srbije i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine, zahvaljujem se na tome što prepoznaje nas, male lokalne samouprave, što nama izuzetno mnogo znači. Očekujemo februara meseca početak izgradnje nove fabrike „Flamat“ i srećni smo što će naši sugrađani dobiti priliku da rade u svom gradu. Planiramo uređenje novih turističkih lokaliteta, a značajna sredstva smo planirali za sufinansiranje projekata sa Upravom za kapitala ulaganja u visini od 30 miliona dinara. Sproveden je postupak javne nabavke za izgradnju dečjeg igrališta kod Autobuske stanice, za koje smo izdvojili 5 miliona dinara. Za naše najmlađe sugrađane i ove godine obezbedili smo klizalište kao i besplatne novogodišnje paketiće za decu uzrasta do 10 godina i na kraju 2022. godine očekujemo jedno lepo druženje sa Deda Mrazom i podelu novogodišnjih paketića. Iskoristila bih priliku da svim građanima opštine Bela Crkva poželim srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike, da ih provedu u sreći i zdravlju sa svojim porodicama“ – dodala je Simić.

Svi prisutni odbornici glasali su za usvajanje budžeta opštine Bela Crkva za 2023. godinu.

Usvojen je predlog Kadrovaskog plana Opštinske uprave za 2023. godinu i Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Bela Crkva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o izmenama i dopunama Statuta opštine.

U okviru dopunske tačke dnevnog reda odbornicu su dali saglasnost na model ugovora o javno – privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji opštine Bela Crkva.

„Javno privatni partner koji se javio na našu javnu nabavku i sa kojim ćemo potpisati ugovor je „Tehnika AD“ Vršac. Ugovor se potpisuje na 13 godina i iznosi 260 miliona dinara. Ono što je bitno za naše sugrađane je da ćemo mi u šestom mesecu sledeće godine imati u celoj opštini kompletnu led rasvetu na svih 3000 stubova“ – rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Odbornici su usvojili izveštaj Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose.

Predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić istakao je važnost donetih odluka na devetnaestom zasedanju lokalnog parlamenta, svim odbornicima i građanima opštine Bela Crkva poželeo srećne predstojeće novogodišnje i božićne praznike.

„Imali smo potvrđivanje mandata dvojici novih odbornika, nakon čega su oni položili zakletvu. Usvojili smo i četvrti rebalans opštinskog budžeta za 2022. godinu. Veoma je značajno što su odbornici jedoglasno usvojili i odluku o budžetu opštine Bela Crkva za 2023. godinu. Bitna stvaka je i potvrđivanju ugovora o javno privatnom partnerstvu za javnu rasvetu na teritoriji opštine Bela Crkva. Postojeća nefunkcionalna rasveta biće zamenjena novom savremenom led rasvetom, što je značajno za funkcionisanje lokalne samouprave i predstavljaće uštedu sredstava u narednom periodu. Zahvalio bih se svim odbornicima koji su dolazili na sednice Skupštine opštine Bela Crkva, uzimali učešče u radu i radili u interesu građana opštine Bela Crkva. Želim svima dobro zdravlje, da dočekaju Novu godinu u zdravlju i veselju i da svi zajedno idemo ka boljim danima za opštinu Bela Crkva“ – naglasio je Aleksić.

Marjan Aleksic Skupstina 2022

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*