Održan 10. jubilarni biciklistički karavan „Škole plus“ (VIDEO)

Deseta, jubilarna „Trka češko-srpskog prijateljstva“ održana je u nedelju, 19. septembra. Ovaj svojevrsni karavan koji tradicionalno organizuje NVO „Škola Plus“, podržali su Ministarstvo spoljnih poslova Češke Republike, odnosno Ambasada Češke Republike u Srbiji, Nacionalni savet češke nacionalne manjine i opština Bela Crkva.

Dužina deonice do Češkog Sela iznosi 9 km u jednom pravcu, a u trci su učestvovali kako najmlađi, tako i njihovi roditelji i prijatelji „Škole plus“.

„Svake godine se trudimo da inoviramo sadržaje, a na inicijativu učitelja češkog jezika Stanislava Havela, ove godine smo osim vožnje bicikla, uvrstili i dve trke na 150 metara u samom Češkom Selu. Na ovaj način želili smo da se priključimo i udruženju „Sokol“ iz Češke Republike i učestvujemo u njihovom atletskom danu. Ova godinama nam je jubilarna po godinama, stažu, iskustvu, ali i po brojnosti učesnika“ – rekla je Jasmina Turturea, predsednica NVO „Škola plus“.

Konzul Ambasade Češke Republike u Beogradu Petr Doležal istakao je značaj ove manifestacije za češku zajednicu u Srbiji.

„Za mesec dana koliko sam na mestu konzula Ambasade Češke Republike u Beogradu, ovo je već drugi put da sam u Češkom Selu, prvi put na ovoj manifestaciji. Vrlo sam zadovoljan što sam deo ovog biciklističkog karavana, drago mi je kada vidim veliki broj dece i učesnika, a i vreme nas je poslužilo. Manifestaciju je podržalo Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike i ja se nadam da će ova manifestacija još dugo trajati, naravno uz našu podršku. Istorijski gledano, Banat je vezan sa Češkom Republikom, a Srbija i Češka su dve prijateljske zemlje i za nas je veoma važna saradnja naše dve države. Česi su se na ovim prostorima naselili pre 200 godina, najveća češka zajednica je upravo u opštini Bela Crkva i iz tog razloga ovakve manifestacije su za nas značajne“ – rekao je Doležal.

Karavan cesko srpskog prijateljstva 2

Cilj organizovanja ovakvog događaje je da najmlađe, uz rekreaciju i druženje, upozna sa češkom kulturom i češkim nasleđem na našim prostorima, a sve u svrhu promocije suživota i tolerancije, rekla je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

„Ova manifestacija nam veoma znači, jer veliki broj dece nije do sada imao priliku da dođe u Češko Selo i poseti naš Etno muzej, tako da smo i ovu priliku iskoristili da deci pokažemo bar delić istorije i kulture Čeha na ovim prostorima. Važna nam je interakcija i multietničnost, danas je pozitivna atmosfera i svi prisutni to prihvataju kao našu svakodnevnicu i kao nešto što nas obogaćuje“ – istakla je Stehlik.

U karavanu je aktivno učestvovalo oko 200 vozača od 3 do 73 godine, deca sa svojim roditeljima, bakama, dekama što na najbolji mogući način oslikava promociju sporta, prijateljstva, porodičnih vrednosti, druženje i rekreaciju.

Ova manifestacija, osim promocije zdravih stilova života, prvenstveno kod dece, značajna jer akcentuje i značaj očuvanja Češkog Sela, lokaliteta sa velikim potencijalom za razvoj etno turizma.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*