Održan Maskenbal u Beloj Crkvi i Kruščici (VIDEO)

Maskenbal Kruscica

Pripadnici češke zajednice u opštini Bela Crkva na tradicionalan način obeležili su i ove godine Fašanke. Ova manifestacija traje više dana, a pada u dane pred veliki Uskršnji post, tzv. „Bela nedelja“.

Centralna manifestacija fašanki je maskenbal, koji je ove godine održan 23. februara u organizaciji Češke Besede Kruščica i Češke Besede Bela Crkva, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

„Nacionalni savet podržava tradicionalne manifestacije kao što je Maskenbal, kod nas Čeha ima naziv „Masopust“, a trudimo se da bude i nekih novih manefestacija. Ovo je prilika da deca i odrasli obuku različite kostime, a na neki način to je čovekova težnja da maskama otera zle sile i zimu i sve ono što mu ne odgovora u njegovom svakodnevnom životu“ – kaže predsednica Nacionalnog saveta Čeha Ljiljana Stehlik.

U narednom periodu Nacionalni savet planira izvođenje češke predstave u Beloj Crkvi 28. marta, pod nazivom „Devojka na uzdi“ u saradnji sa Češkom besedom Beograd.

„Očekuje nas i manifestacija „Jaje fest“ u sklupu uskršnjih praznika, a već tradicionalno Nacionalni savet učestvuje u savremenoj manifestaciji „Noć muzeja“ koja se ove godine održava 16. maja, gde ćemo imati postavke na tri lokacije U Beloj Crkvi, Kruščici i Češkom Selu“ – istakla je Ljiljana Stehlik.

Fašanke su u Kruščici počele u jutranjim časovima tako što su maskirani meštani, prvenstveno deca, simbolično dobili ključeve sela od predstavnika Mesne zajednice i nakon toga obilazili domaćinistva.

„Maskenbal je još jedna manifestacija koju su naši preci doneli na ove prostore pre 200 godina, a mi se trudimo da i danas, u nešto izmenjenim uslovima, očuvamo naše običaje i tradiciju. Drago mi je što vidim veliki broj dece i mladih koji učestvuju u Maskenbalu i to je upravo i naš cilj, da tradiciju Čeha prenesemo na mlađe generacije“ – rekao je Jozef Irović, predsednik Češke besede Kruščica.

Ispred kuća maske su pevale i recitovale pesmice, a domaćini su ih nagrađivali kolačima i slatkišima.

U Sali Češkog doma u Beloj Crkvi svoju kreativnost u maskiranju najpre su pokazali najmlađi, jer je, po već ustaljenoj tradiciji, u ranim popodnevnim satima održan dečiji maskenbal. Mališani su se dobro zabavljali, igrali i pevali i na kraju zasladili i slatkišima.

Članice belocrkvanskog udruženja kreativaca „Mustre“ zajedno sa decom pravile su maske i podsticale ih na kreativnost, a nakon proglašenje naboljih maski, sva deca dobila su slatkiše.

U popodnevnim satima u domu Češke besede Kruščica održana je i zabava za najmlađe. Učitelj češkog jezika Stanislav Havel osmislio je niz zabavnih igrica, a nakon toga bila je i simbolična tombola, gde su sva deca dobila igračkice i nakon toga slatkiše.

Fašanke su uvek zanimljive, a ove godine mališani su imali najrazličitije maske – bilo je tu princeza, veštica, likova iz bajki i crtanih filmova, a mogli smo da vidimo i poneku mladu i mladoženju.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*