Održan peti festival „Lepota različitosti“ u Kruščici

Lepota razlicitosti festival

U organizaciji udruženja Češka Beseda Kruščica i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine od 14. do 16. jula 2017. godine održan je peti po redu internacionalni i multikulturalni festival “Lepota različitosti“.

Prema rečima organizatora, predsednika Češke Besede Kruščica, Jozefa Irovića, ove godine festival proslavlja svoj mali jubilej, pa je i koncepcija ovogodišnje manifestacije izmenjena i unapređena, kako bi što veći broj stanovnika opštine Bela Crkva, ali i gostiju, odnosno turista koji svoj godišnji odmor provode na našim kupalištima, posetio ovaj festival. S tim u vezi, u petak, 14. jula, održan je defile učesnika centrom grada do gradskog parka, gde je održan i mini nastup KUD-a, dok je u večernjim satima u Češkom Selu, u crkvi Svetog Jana Nepomuka održan koncert pevačke sekcije Češke Besede Kruščica i orkestra KUD „Jaro“ iz Češke Republike.Lepota razlicitosti festival igre 1

U subotu, 15. jula, u dvorištu OŠ „Sava Munćan“ u Kruščici održan je nastup horova i pevačkih društava. Na samom početku izvedena je himna festivala „Kruška lejdis“, a nakon toga nastupile su pevačke sekcije Češke Besede Bela Crkva, Češke Besede Kruščica, hor osnovne škole „Sava Munćan“, hor „Raspevani profesori“ iz Vršca, kao i pevačka sekcija KUD „Jaro“ iz Češke Republike sa narodnom muzikom Jana Dostala. Verica Preda izrecitovala je svoju pesmu „Ta naša ravnica“.

Lepota razlicitosti festival igre 2

U nedelju, 16. jula, u dvorištu OŠ „Sava Munćan“ održano je i veče foklora. Nastupile se foklorne sekcije Češke Besede Kruščica i Češke Besede Bela Crkva, Češke Besede iz Gaja, zatim duvački orkestar KUD „Đorđe Košbuk“ iz Grebenca, KUD „Kantakuzina“ iz Smedereva sa grčkim igrama, KUD „Vardar“ iz Vršca sa makedonskim igrama, KUD „Paja Marganović“ iz Deliblata i KUD „Jaro“ iz Češke Republike.

Lepota razlicitosti festival igre 3

KUD „Jaro“ (u prevodu – proleće), dolazi iz istočne češke oblasti iz mesta Usti nad Orlici i osnovano je 1965. godine. U svom repertoaru ima igre iz Podorlicke oblasti i oblasti Žamberka koje su često komponovane na neku temu. Društvo čini orkestar i igračka grupa, a ukupno ima 32 člana od 16 do 50 godina starosti.

Ove godine zabeležen je najveći broj gostiju festivala, organizatori su zadovoljni brojem posetilaca, a predsednik opštine Bela Crkva, Darko Bogoslavljević, najavio je da će od sledeće godine festival „Lepota Različitosti“ biti uvršten u kalendar manifestacija od značaja za Opštinu Bela Crkva.

Lepota razlicitosti festival publika

Pokrovitelji ove manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Bela Crkva, Nacionalni savet češke nacionalne manjine i MZ Kruščica.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*