Održana treća akcija davanja krvi u Beloj Crkvi

Dobrovoljni davaoci

U ponedeljak, 20. jula 2020. godine je održana treća ovogodišnja redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Beloj Crkvi.

Zbog pandemije korona virusa koja je u toku, akcija davanja krvi je održana u holu Tehničke škole „Sava Munćan“, u Beloj Crkvi od 10 do 14 časova.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić kaže da su u toku akcije preduzete sve mere opreza u cilju sprečavanja eventualnog rizika od širenja virusa Covid -19.

„Svi dobrovoljni davaoci krvi su na ulazu u hol škole prošli dezo barijeru i dobili medicinsku masku, koju su odmah stavili na lice. Zatim su im dezinfikovane ruke i dat (uobičajen) formular sa rednim brojem, koji su davaoci ispunili. I na pregledu kod doktora, a potom i na davanju krvi, vodilo se računa o tome da distanca iznosi 2 metra. Hol škole je veliki, tako da je ova mera mogla da bude ispunjena bez problema“ – istakao je Radonjić.

Za vreme ove akcije pregledano je ukupno 80 dobrovoljnih davalaca, 10 je odbijeno, a 70 davalaca je uspešno dalo krv.

„Kao i uvek do sada, veoma smo zadovoljni kako odzivom, tako i disciplinom naših dobrovoljnih davalaca krvi u toku ove akcije. Pregled svakog davaoca krvi je zbog korona virusa bio iscrpniji i trajao je duže od uobičajenog pregleda. I pored svega toga, nije bilo nikakve nervoze među našim davaocima. Ova akcija će biti zapamćena kao jedna od najdragocenijih akcija davanja krvi u ovoj godini, jer je organizovana u vreme kada su zalihe krvi kritično male“ – istakao je sekretar OO Crvenog Krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić.

Medicinski radnici Transfuziološke službe Novog Sada radili su jedan sat duže od vremena predviđenog za ovu akciju davanja krvi, kako bi svi koji su došli na akciju bili pregledani i dali krv.

Stanovnici opštine Bela Crkva još jednom su pokazali svoju humanost na delu jer su se u ovim okolnostima masovno odazvali na akciju davanja krvi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*