Održana XVI redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva (VIDEO)

Skupstina opstine Bela Crkva

XVI redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva održana je u sredu 23. maja. U radu je učestvovalo 30 od ukupno 33 odbornika, a razmatrano je 8 predloga odluka koje su se našle na dnevnom redu. Sve odluke usvojene su velikom većinom glasova.

Najveća rasprava povela se oko Odluke o zaduživanju opštine Bela Crkva za finansiranje kapitalnih investacionih rashoda u 2018. godini. Obrazloženje ove odluke dala je Gordana Timotijević iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj:

„Čast mi je da mogu danas da Vam predstavim najveću donaciju Evropske unije koju je naša opština do sada dobila. Reč je o projektu ekspanzije pijaca u prekograničnom regionu Oravica – Bela Crkva. Vrednost donacije za Belu Crkvu iznosi 953.820 eura. Izvođač radova ima rok šest meseci da završi posao, odnosno napravi objekat bruto površine 1978,11 m2.“ – rekla je Gordana Timotijević.

„Dobili smo avans po potpisivanju ugovora prošle godine, sve ostalo dobijamo putem predfinansiranja. Šta to znači? To znači – uradimo, platimo iz svojih sredstava, podnesemo dokumentaciju, izveštaje, i tek nam onda Evropa vraća novac. Mi moramo izvođaču radova da platimo oko 88 miliona dinara za šest meseci. Zato podižemo kredit. Maksimalan iznos kredita kod Razvojnog fonda za predfinansiranje je 30 miliona dinara. Kredit je kratkoročni, do 12 meseci, kamata na godišnjem nivou je 2%. Želim na kraju da kažem da nas objekat pijace košta nula dinara, jer je donacija, ali, da bi dobili donaciju, moramo sve da uradimo i platimo iz svojih sredstava unapred, usled čega i ulazimo u ovaj namenski kredit“ – istakla je Timotijevićeva.

Predsednik Opštine Darko Bogosavljević, odgovarajući na pitanje odbornika da li su se sredstva potrebna za izradnju zatvorene pijace mogla obezbediti na drugi način, a ne putem kredita rekao je:

„Opština Bela Crkva nikad nije imala ovako velike investicije. Od Pokrajinskog sekretarijata za finansije dobili smo četiri miliona dinara prošle godine, aplicirali smo i ove i čekamo rezultate. Od Ministarstva finasija dobili smo pomoć budžetu u iznosu od 21 milion dinara. Ovo su sve velika ulaganja. Za prvu fazu radova sredstva smo obezbedili, kredit podižemo više iz predostrožnosti, više nego zbog same potrebe.“ – istakao je Bogosavljević

Nakon rasprave, Odluka o zaduživanju opštine Bela Crkva za finansiranje izgradnje zatvorene pijace usvojena je većinom glasova prisutnih odbornika.

Na XVI sednici usvojena je i Odluka o izmeni režima saobraćaja tokom izvođenja radova na izgradnji zatvorene pijace, zatim Odluka o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Usvojen je i predlog Odluke o obeležavanju ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima. Takođe, velikom većinom glasova usvojen je i Lokalni akcioni plan za mlade opštine Bela Crkva za period od 2018. do 2021. godine.

Odbornik Boris Đurđev, na samoj sednici SO Bela Crkva rekao ja da podržava izgradnju zatvorene pijace u Beloj Crkvi, međutim za predlog odluke o zaduživanju opštine Bela Crkva nije glasao, uz obrazloženje da su sredstva mogla obezbediti na drugi način, dajući primer suficita opštine za proteklu godinu. Da li je to moguće upitali smo načelnicu Odeljenja za finansije Svetlanu Kitanović:

„Sredstva iz suficita prošle godine, 41.011.000 dinara, ne mogu da se upotrebe za finansiranje izgradnje pijace u Beloj Crkvi. Sva sredstva koja na račun budžeta opštine Bela Crkva pristignu u toku godine, namenska, a koja se ne utroše u toj godini, kroz suficit prenose se u sledeću godinu, i ona se ne mogu koristiti za druge projekte sem za one za koje su pristigla.“ – rekla je Svetlana Kitanović.

Sam odbornik Boris Đurđev više puta je XVI sednici SO Bela Crkva ponavljao kako svoju funkciju odbornika shvata ozbiljno, kako je odgovoran prema građanima koji su ga birali, da se detaljno sprema za svaku sednicu, a kada smo ga upitali zbog čega nije glasao za predlog odluke o zaduživanju, rekao nam je:

„Ja, kao Boris Đurđev, znači moje mišljenje je da sam ja generalno protiv kreditnog zaduživanja. Znači, ja kao fizičko lice sam protiv kreditnog zaduživanja i ja nisam kreditno zadužen. I moje je pravo, znači, i takvog sam stava, da kreditno zaduživanje nije dobro.“ – izjavio je Đurđev.

Iz ovog njegovog odgovora može se zaključiti da odbornik Boris Đurđev na sednicama SO Bela Crkva iznosi svoj stav, a ne stav građana koji su ga birali za ovu funkciju, da za govornicom iznosi predloge koji nemaju svoje uporište u Zakonu. Takođe, svoj stav da podržava izgradnju zatvorene pijace nije potvrdio, jer nije glasao za odluku o zaduživanju opštine Bela Crkva i pored svih objašnjenja i argumenata nadležnih iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, pa se stiče utisak da sednice SO Bela Crkva koristi za političku demagogiju, a ne da zastupa interese građana Bele Crkve koji su glasali za njega, jer će zatvorena pijaca doprineti boljim higijenskim uslovima prodaje hrane u našoj opštini, a time i bezbednijoj ishrani stanovnika Bele Crkve.

Predsednika SO Bela Crkva Marjana Aleksića upitali smo kako komentariše stav pojedinih odbornika da jesu za izradnju zatvorene pijace a s druge strane odluku o kreditnom zaduživanju nisu podržali, iako im je potpuno jasno da će se ta sredstva uplatiti kreditoru iz fonda Evropske Unije:

„Neophodno je da se ispoštuje procedura, projekti koje finansira EU zahtevaju poštovanje stogih pravila, u suprotnom plaćaju se penali i realizacija projekta može da dođe u pitanje. Mislim da pojedini odbornici nisu razumeli kako funkcionišu IPA projekti i da EU nikome ne daje sredstva ukoliko se ne poštuju njihova pravila, a mi ćemo se potruditi da sve ispoštujemo i dokažemo da možemo da budemo pouzdan partner. To je svakako u interesu naših sugrađana koji će dobiti uslove za kupovinu poljoprivrednih proizvoda po Evropskim standardima“ – rekao je Marjan Aleksić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*