Opština Bela Crkva pozitivan primer inkluzije Roma (VIDEO)

Svetski dan Roma poseta

Povodom obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma, direktorka kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović i Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović posetili su opštinu Bela Crkva i tom prilikom sa predsednicom opštine Violetom Simić održale radni sastanak na kome je razgovarano o unapređenju položaja pripadnika ove nacionalne manjine, posebno u oblastima obrazovanja i stambenog zbrinjavanja.

Sastanku su prisustvovali koordinator za romska pitanja opštine Bela Crkva Miloš Stojanović i medijator za zdravstvo i obrazovanje Ruža Krkuš.

Prema rečima Jelene Jovanović pokrajinske poslanice, na ovom konstruktivnom sastanku donet je zaključak na čemu u budućnosti treba raditi, kako bi se pobljšao položaj pripadnika romske nacionalne zajednice u opštini Bela Crkva.

„Stavljen je akcenat na stanovanju romske populacije i na tome će se u narednom periodu raditi. Htela bih da istaknem da smo povodom obeležavnja Svetskog dana Roma izabrali nekoliko opština koje ćemo u AP Vojvodini posetiti, a između ostalih izabrali smo i Belu Crkvu. Razlog što smo izabrali Belu Crkvu je što je po imenovanju Violete Simić na mesto predsednice opštine, lokalna samouprava na njen predlog postavila romskog koordinatora i ono što je veoma značajno – to je naš pripadnik koji je fakultetski obrazovan, što šalje poruku i primer i drugim opštinama, gde nema romskog koordinatora, da ih i tamo uključe“ – rekla je Jelena Jovanović.

Bela Crkva je pozitivan primer lokalne samouprave koja je prepoznala značaj lokalnih mehanizama za inkluziju Roma, prvenstveno koordinatora za romska pitanja, nevladinog sektora i zdravstvenih medijatora, istakla je direktorka kancelarije za inkluzuju Roma AP Vojvodine Ljiljana Mihajlović.

„Ono na čemu će Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluzuju Roma u budućnosti raditi jeste da budemo ravnopravni partner svim lokalnim samoupravama u Vojvodini kada govorimo o stanovanju, obrazovanju i zapošljavanju romske populacije. Ono što mi možemo da ponudimo jesu programi koji će se realizovati, kao i donatorska sredstva, kako bi integracija bila što bolja i kako bi omogućili što kvalitetniji život pripdanika romske nacionalne manjine“ – rekla je Mihajlović.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila se na ovoj poseti i istakla planove za naredni period u cilju unapređivanja položaja Roma u našoj opštini.

„Ponosni smo što smo danas i zvanično naišli na pohvale vezane za našeg koordinatora Miloša, tako da smo na najbolji mogući način, kroz jednog mladog i obrazovanog pripadnika romske zajednice, postali primer pozitivne prakse. Zahvalila bih se Ruži Krkuš koja godinma radi na pitanjima zdravstvene zaštite i obrazovanja Roma u opštini Bela Crkva. Napravili smo akcioni plan za budućnost, radićemo na stambenom obezbeđivanju romske populacije, tako da smo danas sreli ne samo saradnike, već i prijatelje i očekujem da će se u budućnosti poboljšati uslovi života romske populacije u opštini Bela Crkva“ – rekla je Violeta Simić.

Miloš Stojanović, Koordinator za romska pitanje opštine Bela Crkva, rekao je da će se u narednom periodu raditi na daljem osposobljavanju i usavršavanju lekara i medicinskog osoblja, pripadnika romske nacionalne zajednice.

„Jedna od tema dašanjeg sastanka bila je i imunizacija našeg naroda i to nam je prioritet u daljem radu, kako bi se što pre vratili normalnim životnim aktivnostima“ – dodao je Stojanović.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*