Opština Bela Crkva u borbi protiv bele kuge

centar za socijalni rad bela crkva

Populaciona politka predstavlja jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, dok je opštine Bela Crkva bila jedna od retkih opštine koja je 2015. godine donela odluku o jednokratnoj pomoći za novorođenčad u belocrkvanskoj opštini.

Povodom određenih neistina koje su osvanule na društvenoj mreži Facebook, na profilu koji sebe naziva „Jovan Jovanović – belocrkvanske vesti“, da je predsednik S.O. Bela Crkva Marjan Aleksić ukinuo ovu meru, mi smo pozvali direktora Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi, Dragana Popovića, i evo šta nam je on rekao:

„Mogu da kažem da je to apsolutno netačno. Od 2015. godine, kada je S.O. Bela Crkva donela odluku o ovoj meri, koja se realizuje preko Centra za socijalni rad, pa do dan danas, ova jednokratna pomoć se isplaćuje za svako novorođeno dete u našoj opštini, kome jedan od roditelja najmanje jednu godinu ima prebivalište ili boravište u belocrkvanskoj opštini. Moram da kažem da je ova mera dala rezultate u povećanju nataliteta u našoj opštini, jer podaci govore da smo 2015. godine, kada je ova mera počela da se primenjuje imali 121 novorođenče, a već 2016. godine ovaj broj se povećao na 134. U toku 2017. godine, jednokratna pomoć je isplaćena za 90 beba, a nadam se da će do kraja godine broj biti veći nego lane“.

„Predsednik S.O. Bela Crkva Marjan Aleksić je zapravo inicirao sprovođenje ove mere pomoći za novorođene bebe, tako da moram reći, apsolutno nije ni moguće da jedan pojedinac ukine ovu meru, kako se na tom Facebook profilu navodi, već je ovo odluka S.O. Bela Crkva, koju je zapravo inicirao i zagovarao sve vreme upravo gospodin Aleksić“ – dodaje Dragan Popović.

Kada je počela sa primenom mera jednokratne pomoći za bebe, 2015. godine, isplaćivala se u iznosu od 120.000,00 dinara. Od početka 2017. godine, ovaj iznos je korigovan, jer Vlada Republike Srbije isplaćuje roditeljski dodatak u iznosu od 38.000,00 dinara, a opština Bela Crkva izdvaja 62.000,00 dinara za svako novorođeno dete. Izdvajanja iz opštinskog budžeta za ovu vrstu pronatalitetne politike, svrstavaju opštinu Bela Crkva u red lokalnih samouprava sa najvećim izdvajanjima za povećanje nataliteta u Vojvodini.

Na kraju razgovora, direktor Centra za Socijalni rad, Dragan Popović, dodaje da dezinformacije koje su se pojavile na pojedinim društvenim mrežama, mogu izazvati uznemiravanje javnosti, a pogotovo trudnica i njihovih porodica i da će se u skladu sa zakonskim propisima obratiti nadležnim instutucijama.

Mi još jednom skrećemo pažnju našim sugrađanima, nemojte verovati lažnim vestima sa lažnih Facebook profila. Svaka proverena i tačna informacija koja se iznosi mora nositi ime i prezime toga koji tu informaciju plasira u javnost. Nama je tačnu, preciznu i pravu informaciju ovoga puta dao Dragan Popović, direktor Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi.

Redakcija našeg portala stoji iza svih navoda da pomoć za novorođenu decu ne da nije ukinuta, već se u kontinuitetu isplaćuju od 2015. godine do dan danas, a bitno je istaći da je ovu odluku donela S.O. Bela Crkva, upravo na inicijativu predsednika S.O. Bela Crkva, Marjana Aleksića.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*