Opština Bela Crkva učestvovala na manifestaciji „Dani porodice u Srbiji“

Opština Bela Crkva je na manifestaciji „Dani porodice u Srbiji“, koja je po drugi put održana u Perlezu, imala svoj štand gde su predstavljene mere pronatalitetne politike i podrške porodici koje se sprovode u našoj opštini.

Manifestaciju „Dani porodice u Srbiji“ svečano je otvorila Verica Lazić, savetnica Predsednika Republike koja je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da se obrati kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića.

Manifestaciji je prisustvovao direktor Vladine kancelarije za Srbe u regionu i rasejanju Arno Gujon i dr Danica Grujičić.

„Na Danima porodice sam istakao da je loš natalitet problem u celoj Evropi, ne samo u Srbiji. Situacija u Srbiji nije ni najgora, daleko od toga – u proseku jedno i po dete po porodici. Mađarskoj je, na primer, trebalo preko 10 godina da, primenjujući raznovrsne demografske mere, sa stope od 1,2 deteta dostignu nivo na kojem je Srbija danas. Vlada Srbije je prethodnih godina uložila napor i novac u mere koje već daju rezultate, iako ćemo prave efekte videti kroz 10 ili 15 godina. Niko u ovom trenutku ne može na tim merama da pokupi političke poene, ali ovo je pitanje oko koga moramo da imamo konsenzus. Verujem da ćemo doći do brojke od 2,1 deteta po porodici, što će biti nivo proste stope reprodukcije i daće Srbiji budućnosti. Кao direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vidim da mnoge porodice iz dijaspore žele da se vrate u Srbiju i to je takođe veliki plus za sve nas“ – rekao je direktor Vladine kancelarije za Srbe u regionu i rasejanju Arno Gujon.

Opština Bela Crkva spovodi sledeće mere pronatalitetne politke i zaštite porodice: jednokratna pomoć novorođenoj deci, dodelu autosedišta bebama, novčana pomoć đacima prvacima, novčana pomoć za kupovinu školskog pribora učenicima iz socijalno ugroženih porodica, novačana pomoć za užinu učencima iz socijalno ugroženih porodica, regulisanje troškova prevoza i smeštaja učenicima van mesta prebivališta iz socijalno ugroženih porodica, novčana pomoć studentima iz socijalno ugroženih porodica.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*