Otvaranje festivala „Lepota različitosti“ (VIDEO)

lepota razlicitosti 2019

U organizaciji udruženja „Češka Beseda Kruščica“ i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, od 12. do 14. jula održan je sedmi po redu međunarodni i multikulturalni festival „Lepota različitosti“.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Ambasada Republike Češke u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Opština Bela Crkva i Nacionalni savet češke nacionalne manjine.

U petak, 12. jula, „Belocrkvanske mažoretkinje“, folklorne sekcije KUD „Češka Beseda Kruščica“, „Češke Besede Bela Crkva“, KUD „Vukomir Vidić – Uča“ iz Kusića i KUD „Đorđe Maletić“ iz Jasenova, kao i gosti iz Češke Republike, Folklorni ansambl „Visočan“, prodefilovali su centrom Bele Crkve.

U Gradskom parku održano je svečano otvaranje festivala uz intoniranje državne himne Republike Srbije i države himne Republike Češke u izvođenju gradskog hora „Bella Musica“.

Pristutnima se obratio predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

„Drago mi je što se veliki broj folklornih grupa odazvao na festival, a posebno bih želeo da pozdravim njegovu ekselenciju ambasadora Republike Češke u Srbiji, Tomaša Kuhtu, koji je danas sa nama. Republika Češka je naviše pomagala opštinu Bela Crkva kroz mnogobrojne projekte u oblasti infrastrukture i u očuvanju češkog kulturnog nasleđa. Organizacioni odbor festivala je kvalitetnim radom omasovio i unepredio manifestaciju, a opština Bela Crkva je to prepoznala i uvrstila festival u manifestacije od opštinskog značaja“ – rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

U ime Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, goste i publiku je pozdravila predsednica saveta, Ljiljana Stehlik.

„Posebna mi je čast da se nalazim ovde danas zajedno sa vama, da zajedno propratimo otvaranje sedmog po redu festivala „Lepota različitosti“. Želim da svi mi vidimo koliko bogatstvo imamo i mi kao Česi i sve ostale nacionalne zajednice koje žive na ovim prostorima u slozi i ljubavi“ – istakla je Ljiljana Stehlik.

Festival je zvanično otvorio njegova ekselencija Ambasador Republike Češke u Beogradu Tomaš Kuhta.

„Izuzetno mi je drago da vas mogu pozdraviti u Beloj Crkvi koja je sedište Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine i centar češke manjine u Srbiji. Imamo 19 udruženja češke manjine u Srbiji, ali u Beloj Crkvi se osećamo najviše kao kod kuće, a mislim da su svi Česi koji žive u opštini Bela Crkva srećni što baš žive na ovom području. Želim da se zahvalim lokalnoj samoupravi opštine Bela Crkva na svoj podršci češkoj zajednici u vašoj opštini. Ambasada Republike Češke i Ministarstvo inostranih poslova podržavaju aktivnosti češke manjine na očuvanju kulture, tradicije, jezika i u oblasti obrazovanja, ove godine kroz 29 različitih projekta u vrednosti od 23 hiljade evra. Veoma je značajno što je ovde danas veliki broj stanovnika opštine Bela Crkva koji će videti deo češke narodne igre, a primetio sam da u foklornim društvima imamo i članove koji nisu Česi, a neguju češki folklor“ – istakao je Tomaš Kuhta.

Mnogobrojna publike u Gradskom parku uživala je u nastupu „Belocrkvanskih mažoretkinja“ na nakon toga u srpskoj i češkoj narodnoj igri i pesmi.

lepota razlicitosti 2019 2

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*