Otvorena izložba „Jozef Lada – Ezopove basne“ (VIDEO)

Otvaranje izlozbe Jozef Lada Bela Crkva

U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine u saradnji sa Češkom besedom Novi Sad i Češkom besedom Banja Luka, u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi otvorena je izložba pod nazivom „Jozef Lada – Ezopove basne“.

Predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik rekla je da u ovim izazovnim vremenima, pored brige o zdravstvenom stanju, moramo voditi računa i o našem mentalnom zdravlju, a ovakve izložbe su dobra prilika da razmislimo o smislu životu i pravim duhovnim vrednostima.

„Josef Lada je veliki češki ilustrator koji je svojim ilustracijama obeležio detinjstvo mnogih čeških generacija. Josef Lada je bio slikar, karikaturista, ilustrator, pisac, osnivač češkog stripa i „modernih čeških bajki“. Ladu su smatrali jednim od najvećih čeških umetnika, a slavni Pablo Pikaso je za njega rekao „da je on taj najveći koga imamo“. Javnosti je najpoznatiji po svom stvaralaštvu za decu, ali takođe i po ilustracijama dela Jaroslava Hašeka. Uradio je oko 15 hiljada ilustracija, a njegovo rodno selo Hrusice je veoma čest motiv na njima. Karikaturist je i ilustrator knjiga (Jaroslav Hašek – Doživljaji dobroga vojaka Švejka, Ezop). Autor je više književnih dela koje je sam ilustrovao (Dečak i zvezde, Ladine bajke i dr)“ – rekla je Ljiljana Stehlik.

U okviru izložbe predstavljeno je 28 panoa sa ilustracijama originalnih i adaptiranih knjiga bajki i basni. Nakon Bele Crkve izložba će biti prikazana u Vršcu, onda putuje u Novi Sad a potom u Prag na predstavljanje tamošnjoj publici.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*