Otvorena izložba „Šapat prirode“ u Gradskoj galeriji u Beloj Crkvi

Izložba Nikol Jagec

Izložba fotografija pod nazivom „Šapat prirode“, autorke Nikol Jagec, otvorena je u Gradskoj galeriji u Beloj Crkvi. Prvu samostalnu izložbu mlade umetnice organizovali su Centar za kulturu „Bela Crkva“ i „Agora art action“.

Akademski slikar i mentor autorke Nenad Bračić prilikom otvaranja izložbe naglasio je da Nikol Jagec odlikuje izuzetan senzibilitet, osećaj i kontakt sa prirodom.

„Kao mentor mlade umetnice Nikol Jagec, imao sam i imam uvid u celokupnu njenu produkciju. Ona ima stotine fotografija, zajednički smo izabrali jedan ciklus koji je vezan za prirodu, koji je vezan za taj njen senzibilitet, kako da primeti u prirodi neke detalje, neke lepe priče pored kojih mi prolazimo svakodnevno, a ne uviđamo ih. Bavi se ona i drugim temama, crta i pravi instalacije, ali je najvažnije da smo napravili taj pomak, da sam je ohrabrio u njenom radu, ali tu je presudno uticao njen talenat. Zato sam ja dobio volju kao mentor, da joj pomognem, da je usmerim i da joj napravimo jednu izložbu, da napravi jednu umetničku karijeru, jer je to apsolutno zaslužila“ – kaže Bračić.

Кada mlad autor krene u potragu za fotografskim motivima, nekako je logično da svoja prva istraživanja usmeri prema svetu koji ga okružuje. Priroda je tu, bliže ili dalje i za razliku od nekih drugih, ona ima strpljenja da neumorno pozira. I ono što je najvažnije – motiva ima na pretek. Ali to je ponekad i mač sa dve oštrice, jer to otežava odabir onog pravog, čiju vrednost autori obično prepoznaju već nakon zvuka zatvarača, time što im u tom trenu kroz telo krenu oni poznati „leptirići“.

Izložba Nikol Jagec

„Priroda nam šapuće razne stvari, razne neke male slatke prozorčiće, kroz koje mi sada možemo da pogledamo i da vidimo šta je ona to nama rekla. Od lokvanja, do pečuraka, cveća, životinja, svašta tu možemo da vidimo i možemo da čujemo. Priroda nam kaže – harmonija, sklad, idila, i živeti u skladu sa prirodom, sa tom idilom je nešto što svako treba da uradi“ – kaže Nikol Jagec.

Nikol Jagec predstavlja se publici prvi put svojim radovima i njen objektiv odnosno njeno interesovanje vodi nas na zanimljivo i veoma dinamično putovanje, gde se u jednom trenutku nalazimo oči u oči sa nekom životinjom a već u sledećem vodi nas do malih likovnih etida menjajući u potpunosti ritam, motiv i vizuru. Ono što treba svakako napomenuti jeste činjenica da snimanje fotografija koje su orijentisane na vizuelnu komponentu nije nimalo lako, jer treba tačno definisati granice kadra i u njemu prikazati ono što realno svi mogu da vide. Namerno nije spomenuta dokumentarna komponenta jer su sve fotografije same po sebi dokumenta odnosno svedočanstva mesta i vremena. I drugi deo odnosi se na onaj veoma poseban pristup koji predstavlja autorski potpis, jer svi mogu da konstatuju kako je nešto lepo ali samo će Nikol izdvojiti ono što ona smatra važnim i na taj način stvoriti svoju viziju pretočenu u jedinstvenu fotografiju. – napisao je u katalogu koji prati izložbu Milan Živković, jedan od naših najeminentnijih fotografa.

Izložba će biti otvorena do 15. januara, kada je planirano zatvaranje uz muzički performans Luke Sladakovića i Željka Šarbanovića.

1 Komentar

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*