Počela sa radom Kancelarija „Partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj – SELO PLUS“

Projekat Selo Plus

Popisivanjem protolola o saradnji sa predstavnicima Usteckog regiona (Republika Češka) i prezentacijom projekta Lokalne akcione grupe – partnerstva za teritorijalni ruralni razvoj u mikro regionu Vršac, Bela Crkva i Plandište u Vlajkovcu formirana je Lokalna akciona grupa, i zvanično počela sa radom Kancelarija „Partnerstvo za teritorijalni ruralni razvoj – SELO PLUS“.

Reč je o projektu koji sprovodi Ustecki region i Udruženje Češka Beseda Vršac sa Gradom Vršac,+ i opštinama Bela Crkva i Plandište,  a koji finansira Češka razvojna agencija.

Želja predstavnika Lokalne Akcione Grupe Vršca, Bele Crkve i Plandišta, čije je sedište u Vlajkovcu, da na osnovu  češkog iskustva i znanja u radu Lokalnih akcionih grupa naprave strategiju razvija sela ovog regiona, programe i projekte kojima mogu da konkurišu kod domaćih Fondova koji su u partnerstvu sa EU programom IPARD .

„IPARD je pretpristupni program Europske unije,  čiji je osnovni cilj pomoć državama kandidatima i državama potencijalnim kandidatima za ulazak u EU, usklađivanje normi i ispunjavanje uslova za korištenje budućih EU fondova. Korisnici sredstava mogu biti poljoprivredna gazdinstva, individualni poljoprivredni proizvođači, zadruge, NVO, privatne firme,  javne institucije ili firme u vlasništvu države (do 25%)  koje poseduju ili su zakupci poljoprivrednog zemljišta, opštine i gradovi do 10.000 stanovnika“ – kaže član Gradskog veća Miroslav Stupar.

Ovim projektom lokalna samouprava želi da primeni koncept dobre prakse iz Češke republika i na taj način omogući stanovnicima seoskih sredina jednake razvojne šanse kao i u samom gradu.

„U okviru projektnog delovanja fokusiraćemo se na modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava, podršku turizmu, obnovu i razvoju sela, zaštitu i razvoj kulturnog nasleđa kao i podršku osnivanju i razvoju preduzeća“ – dodaje Stupar.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*