Počeo ovogodišnji „Belocrkvanski karneval“ (VIDEO)

Najznačajnija turistička manifestacija opštine Bela Crkva – „Belocrkvanski karneval“ počela je juče, svečanim otvaranjem na platou ispred Narodne biblioteke i trajaće sve do nedelje 27. juna.

I ove godine pripremljen je bogat kulturno – umetnički program, uz nezaobilaznu internacionalnu karnevalsku povorku u subotu, 26. juna.

Himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Bella Musica“, podizanjem zastava Federacije evropskih karnevalskih gradova, opštine Bela Crkva i karnevalske zastave, počela je svečanost otvaranja ovogodišnjeg karnevala.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić zahvalila se svima koji su doprineli da se tradicija organizovanja Karnevala u Beloj Crkvi nastavi, usprkos okolnostima, jer je ona duga i traje više od 150 godina.

„Čast mi je i zadovoljstvo da ove godine otvorim „Belocrkvanski karneval“, koji je vremenom postao vekovna kulturna baština naše opštine. Belocrkvanski karneval je simbol našeg grada i opštine. Velikim angažovanjem Karnevalskog odbora, Turističke organizacije i Centra za kulturu, pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, doprineli smo da po Karnevalu budemo prepoznati širom sveta. Želim svim našim sugrađanima i sugrađankama, kao i gostima, da uživaju u bogatom karnevalskom kulturno-umetničkom programu. U čast ljubavi prema Karnevalu koji će ove godine dobiti sjaj i lepotu koju zaslužuje, u čast ljubavi prema umetnosti i kulturi, otvaram manifestaciju „Belocrkvanski karneval 2021″ kao i početak nove turističke sezone u našoj Beloj Crkvi“ – rekla je predsednica opštine Violeta Simić.

Predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova Nemačke Jirgen Šmit, koji je po prvi put u Beloj Crkvi, izrazio je svoje zadovoljstvo što je u mestu odakle su počele karnevalske aktivnosti u regionu, posebno kada se uzme u obzir činjenica da je „Belocrkvanski karneval“ nastao po ugledu na čuveni karneval u Kelnu.

U okviru programa svečanog otvaranja karnevala nastupile su sekcije KUD „Belocrkvanske mažoretkinje“ – pilići, kadetkinje i juniorke.

Članice Gradskog hora „Bella Musica“ na čelu sa dirigenticom Danijelom Jokanović izvođenjem kompozicija „Pođimo požnjeti žita“ i „Snivaj grade moj“, na pravi način su oplemenile svečano otvaranje karnevalskih dana.

U prostoru čitaonice Narodne biblioteke u Beloj Crkvi prikazana je je izložba radova Andrije Vasiljevića pod nazivom „Linije sećanja“ koja je za posetioce otvorena do kraja jula meseca.

Izlozba Linije Secanja Andrije Vasiljevica
Sa izložbe „Linije sećanja“ Andrije Vasiljevića

Udruženje likovnih stvaralaca amatera predstavilo je svoje radove u okviru postavke „Slikari za Belu Crkvu“, a u Istorijskom arhivu održana je promocije elektronske knjige „Belocrkvanski karnevali“ Boždara Živanova.

U petak 25. juna biće održan Dečiji karneval, izbor za Mis klincezu i klinca, a najmlađe će zabavljati popularni „Haos animatori“ iz Novog Sada. Iste večeri je salsa žurka na otvorenom u centru grada.

Subota je rezervisana za međunarodnu karnevalsku povorku, koja startuje u 18 časova, a svi gosti imaće priliku da uživaju u čarima trinaest alegorijskih kola i dvadeset razigranih karnevalskih grupa, kako onih domaćih, tako i inostranih.

Veliki vatromet nas očekuje u 22 časa.

Zbog trenutnih epidemioloških mera, koncerti koji su bili najavljeni za petak i subotu na bini u centru grada, neće se održati, a novi termin biće određen čim se steknu uslovi, u skladu sa propisanim merama.

Lokalna samouprava opštine Bela Crkva u saradnji sa gradskom upravom Grada Vršca obezbedila je mobilni vakcinalni punkt, koji će u toku međunarodne karnevalske povorke biti postavljen između zgrade Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ i zgrade Sudske jedinice Bela Crkva. Punkt će biti stacioniran u vremenskom periodu od 16 do 20 časova, a svi zainteresovani moći će da izvrše imunizaciju protiv kovida 19 vakcinom kineskog proizvođača „Sinofarm“. Takođe, i u Domu zdravlja „Bela Crkva“ svu koji žele mogu izvršiti vakcinaciju bez prethodnog zakazivanja.

U nedelju od 19 časova u Gradskom parku koncertom hora „Bella Musica“ zatvoriće se ovogodišnji „Belocrkvanski karneval“.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*