Početak rada Udruženja žena „Palanačkim šorom“ obeležen uz stihove Ljiljane Tomić (VIDEO)

Palanackim sorom pesnicko vece

Banatska ravnica, plavo nebo i širok Dunav na najbolji način opisuju Banatsku Palanku kraj Bele Crkve. Sa ciljem negovanja tradicionalih vrednosti i običaja, ali i sa namerom da ovo selo oživi i aktivira se lokalna zajednica, osnovano je udruženje žene „Palanačkim šorom“.

„Uz veliku pomoć lokalne samouprave opštine Bela Crkva, osnovali smo udruženje decembra meseca prošle godine. Bavićemo se prvenstveno očuvanjem tradicije, podstakniti žene da izađu iz svojih kuća i predstavićemo sve ono što čini naš palančki šor. Za sada je u udruženju pretežno mlađa populacija i ja se nadam da će nam se i ostale žene pridružiti, jer će nam puno značiti njihovo iskustvo“ – rekla je Slađana Dobrić Zarkula, članica udruženja.

Povodom početka rada udruženja, književnica Ljiljana Tomić iz Pančeva, poreklom iz Banatske Palanke, predstavila je svoja izdanja „Banatsko plavo“ i „Banatska svadba“. Na samom početku druženja, pesnikinja Ljiljana Tomić, predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić i članice udruženja „Palanačkim šorom“ posadile su nove sadnice u seoskom parku.

Članice udruženja „Palančkim šorom“ potrudile su se da opleme prostor gde je održano druženje sa pesnikinjom, a sve goste pozdravila je predsednica udruženja Ivana Ostojić, koja je istakla da se početak rada Udruženja obeležava na najbolji mogući način – uz stihove i prozu Ljiljane Tomić posvećenu ženama, zavičaju, Dunavu i rodnoj Banatskoj Palanci.

Ljiljana Tomić piše poeziju i prozu. Učestvovala je na međunarodnim pesničkim konkursima. Pesme, kao i prozna dela su joj zapažene i nagrađivane. Piše rodoljubive, ljubavne, opisne i duhovne pesme i inspiraciju nalazi u nepreglednoj banatskoj ravnici. Član je udruženja pisaca „Dunavski venac“ iz Borče i pesničke grupe „Banatska petica“. Takođe, njena ljubav i inspiracija, jeste i slikarstvo. Učestvovala je na likovnim kolonijama, gde su nastali njeni mnogobrojni slikarski motivi. Slika u tehnikama akril na platnu i suvi pastel na hameru. Motivi na njenim slikama su plodna ravnica, seoske crkve, napušteni bunari i đermovi.

„Drago mi je što su se okupile mlade žene sa puno ambicija i entuzijazma i što je osnovano jedno ovakvo udruženje. Drago mi je što sam im bila gošća, sviđa mi se njihov naziv jedinstven „Planačkim šorom“, baš kao što je naziv mojih knjiga, tako su se i one svojim nazivom nadovezale na celokupnu priču. Moju podršku će uvek imati i želim im da, pored toga što je uobičajeno za rad ovakvih udruženja, a to su rukotvorine, počnu da se bave i slikarstvom i pisanjem i na taj način upotpune ovu životnu sredine, da daju neku čar i bude zanimljivo za sve žene na selu. Drago mi je kada vidim da ove mlade žene imaju podršku predsednice opštine Violete Simić i želim im puno uspeha u daljem radu“ – istakla je Ljiljana Tomić.

Pesnikinja je svojim stihovima probudila sećanja na detinjstvo provedeno u banatskom šoru, iskrenom emocijom podstakla nas na razmišlnaje koliko je važno očuvati tradiciju, običaje i nasleđe koje su nam ostavili naši roditelji, bake, dake i koje mi treba da sačuvamo za generacije koje dolaze.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*