Pod senkama jasena proširuje se najveći park skulptura od drveta na otvorenom prostoru (VIDEO)

Vajarska kolonija Jasenovo

Velika umetnost nastavlja tamo gde priroda završava – rekao je nekada davno slikar Mark Šagal. Pre 15 godina uz reku Karaš na plaži Gat u neposrednoj blizini Jasenova, počela je razmena energije između prirode i umetnika koja je iznedrila najveći park skulptura od drveta na otvorenom u ovom delu Evrope.

Vajarska kolonija u Jasenovu postala je internacionalna manifestacija sa preko 100 realizovanih skulptura respektabilnih umetnika iz zemalje i inostranstva. U okviru kolonije tokom proteklih 15 godina nastali su radovi različitih likovnih izraza i senzibiliteta, visokog umetničkog kvaliteta.

Ove godine, zbog novonastalih okolnosti, Organizacioni odbor kolonije odlučio je da se akcenat stavi na uređenje samog parka skulptura.

„Odlučili smo da ove godine nema saziva kolonije, ali mi koji smo vezani za koloniju došli smo kako bi se skoncentrisali na sami park skulptura iz razloga što smo proteklih godina akcenat stavljali na mlade autore, tako da imamo veliku zbirku skulptura, a park je bio malo u senci. Rešili smo da ove godine to izmenimo i da se koncetrišemo na radove u parku. Ove godine smo od opštine Bela Crkva dobili određena sredstva, na kojima smo zahvalni i koje ćemo utrošiti na izgradnju staza u parku, ograde, izgradnju postamenata i postavljanje novih skulptura. Postavićemo sada dve skulptura u samo parku i tri skulpture na plaži Gat, a na jesen planiramo postavljanje velikog broja skulptura, izgradnju nadstrešnice gde bi postavili bojene skulpture koje zahtevaju takve uslove“ – rekla je Jovana Petković, umetnički direktor kolonije.

Skulpture Jasenovo 2

Očekuje se da u parku do kraja ove godine budu izložena dela oko 80 različitih autora.

„Sve skulpture u parku su zaštićene i premazane, a trenutno postavljamo rad profesora Slobodana – Baneta Savića i po mnogo čemu ovo je jedinstveni park skulptura u ovo delu Evrope. Sa nama su Andrija Vasiljević, Snežana Crnoglavac, Ljubica Grubić, Igor Vokoun i naravno Srpko Savić“ – istakao je tehnički direktor kolonije Strahinja Sušić.

Radovi na ovom prostoru počeli su pre dvadeset godina, a vajarska kolonija rodila se pre 15 godina, sa idejom da se celom prostoru udahne nešto što ima veze sa kulturom i umetnošću, a da bude u drvetu i ima veze sa jasenom i hrastom koji okružuju celu plažu, rekao je osnivač kolonije Srpko Savić.

Skulpture Jasenovo 3

Jedinstveni ambijent na plaži Gat, žubor reke, senovite krošnje drveća, umiruju misli svakog posetioca, a kada se zakorači u park skulptura, svako umetničko delo je posebna priča umetnika. Ako zastanete duže otkrićete neraskidive niti umetnosti i prirode koje ovde čine jednu skladnu celinu, prkoseći vremenu i čuvajući energiju utkanu u svaku pojedinačnu skulpturu.

1 Komentar

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*