Pokloni za najmlađe đake

rancevi-os dositej

Nacionalni savet češke nacionalne manjine aktivno radi na unapređivanju dostupnosti i kvaliteta obrazovnih sadržaja. Jedna od aktivnosti Nacionalnog saveta je već tradicionalna donacija rančeva i školskog pribora kako prvacima, tako i ostaloj deci koja izučavaju češki jezik sa elementima nacionalne kulture u našim školama.

Članica odbora za obrazovanje, učiteljica Jasmina Turturea tim povodom je simbolično, ispred Nacionalnog saveta Čeha uručila poklone svim prvacima u OŠ „Dositej Obradović” Bela Crkva, uz zahvalnost njihovim roditeljima što shvataju značaj očuvanja češkog jezika, kulture i tradicije u našoj lokalnoj zajednici.

Predsednica odbora za službenu upotrebu češkog jezika i pisma, učiteljica Božena Stavrić, uručila je poklone svim prvacima u OŠ „Sava Munćan“ Kruščica. Predsednica odbora za obrazovanje Ivana Razumenić kao i članica Odbora za obrazovanje Zdenka Frumos uručile su poklone svim prvacima u OŠ „Žarko Zrenjanin“ Bela Crkva.

“Izborni predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava se u školama u Srbiji, a Nacionalni savet češke nacionalne manjine te Odbor za obrazovanje dosta toga su uradili na razvoju jezičke kulture, književnosti i izdavaštva. Izražavanje, čuvanje, negovanje, razvijanje, prenošenje i javno ispoljavanje nacionalne i etničke, kulturne, verske i jezičke posebnosti kao dela tradicije građana, nacionalnih manjina i njihovih pripadnika je njihovo neotuđivo, individualno i kolektivno pravo. Češka zajednica to pravo primenjuje u praksi na najbolji mogući način, u interesu svih pripadnika zajednice” – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*