Potpisan protokol o saradnji OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice i Biskupijske srednje škole iz Češke Republike (VIDEO)

Učenici i profesori Biskupijske srednje škole iz Hradec Kralove od ponedeljka su u poseti opštini Bela Crkva. Reč je o međunarodnoj razmeni učenika koja se realizuje u okviru projekta Češke besede Kruščica pod nazivom „Mostovi prijateljstva“. Program je namenjen Osnovnoj školi „Sava Munćan“ iz Kruščice u cilju kulturološke i iskustvene razmene učenika sa partnerskim školama iz Češke Republike.

U cilju povezivanja škola, nastavnog osoblja i učenika Biskupijske srednje škole iz Hradec Kralove i OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice, direktori dveju škola potpisali su i protokol o saradnji. Potpisivanju protokola prisustvovali su predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić, predsednik Saveta mesne zajednica Kruščica Dragutin Jovanović i predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović.

„Izuzetno mi je drago što naši prijatelji iz Češke Republike i u ovim teškim vremenima pandemije nisu prekinuli saradnju sa opštinom Bela Crkva. Svaki put ističem da su oni mnogo toga učinili za Kruščicu i opštinu Bela Crkva i da je Češka Republika, od kulturne saradnje do ekonomske saradnje, jedan od naših najiskrenijih i najpouzdanijih partnera. Nadam se da će ovaj protokol o saradnji doneti puno poseta i naših mališana iz Kruščice Češkoj Republici i da ćemo učenike iz ove srednje škole i narednih godina ugostiti“ – rekla je predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić.

Direktor Biskupijske srednje škole iz Hradec Kralove Jirži Vojaček zahvalio se na lepom dočeku i rekao da potpisani protokol označava jedno novo poglavlje u budućoj saradnji.

„Naša škola ima partnerstvo sa mnogim školama u Evropi, ali posebno nam je drago da smo danas ovde i da smo uspostavili saradnju i sa ovom školom u Кruščici. Ne samo zato što ovde žive naši sunarodnici, već da bi se naši đaci, a to smatramo važnim, susretali sa decom iz drugih zemalja, otkrivali sve ono što im je zajedničko i da bi zajedno stvarali i gradili Evropu“ – istakao je Vojaček.

OŠ „Sava Munćan“ iz Kruščice je jedna od najbolje opremljenih osnovnih škola na teritoriji opštine Bela Crkva, u velikoj meri zahvaljujući i donacijama iz Češke Republike.

„Uz pomoć sredstava koja su nam pristigla iz Češke Republike napravljena je balon sala, uradili smo parno grejanje, ali pre svege je značajno ovo druženje naših učenika sa njihovom vršnjacima iz Češke. Za par dana i oni su naučili dosta reči iz srpskog jezika, a i mi smo obogatili naše znanje češkog jezika“ – naglasio je Nikola Mirčov, direktor OŠ „Sava Munćan“.

Hor Biskupijske srednje škole pod nazivom „Skvadra risonanta“ u crkvi Svetog Vaclava u Kruščici odžao je koncert koji se sastojao iz tri bloka.

„Ovde smo da bismo podržali naše sunarodnike Čehe, da bi smo im doneli deo češke kulture, nadamo se da smo u tome bar malo i uspeli. Na današnjem koncertu mi smo pripremili tri bloka – češke narodne pesme, drugi blok su duhovne pesme, zato što se nalazimo u sakralnom objektu, a treći blok su kompozicije popularne muzike. Na koncertu je bilo dosta ljudi i zahvalni smo na atmosferi koja je vladala i utisku koji ste nam preneli. Nadamo se da će iz ovoga nastati naša dalja saradnja“ – rekao je dirigent hora František Novak.

Projekat „Mostovi prijateljstva“ uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Češke realizuje se već šestu godinu, rekao je predsednik Češke besede Kruščica Jozef Irović.

„Drago mi je što nam se pružila mogućnost da ostvarimo saradnju sa našim prijeteljima iz Hradec Kralove, a inače Mesna Zajednica Kruščica ima potpisanu deklaraciju o saradnji sa mestom Černa nad orlicom koji se nalazi u njihovom regionu i već 15 godina neguje izuzetnu saradnju. Ovo je posebna prilika i značajno nam je što je naša osnova škola potpisala protokol o saradnji sa Biskupijskom srednjom školom, jer imamo šta od njih da naučimo i da napredujemo“ – dodao je Irović.

Odlično uklopljen repertoar, harizma i zvonki glasovi članova hora „Skvadra risonanta“ oplemenili su veče, a publika je i imala priliku da prvi put čuje brojne kompozicije u zanimljivom stilu i aranžmanu.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*