Prednosti kućnog kompostiranja

kompostiranje

Jedan od načina tretmana otpada je korišćenje otpada za pravljenje komposta. Pored toga što doprinosi smanjenju otpada koji se odlaže na deponiju, korišćenjem komposta se poboljšava kvalitet zemljišta uz smanjenu upotrebu veštačkog đubriva.

Više od polovine smeća koji se odnosi na deponiju predstavlja biorazgradivi otpad koji na ovaj način može da se preradi. Što manje organskog otpada na deponiji kako iz Bele Crkve tako i iz sela svima će biti bolje. Ljudi koji žive na selima sećaju se kako su to prethodne generacije radile, i kolio je to dobro za njih.

Kompostiranje je, u stvari, prirodna razgradnja organske materije dejstvom bakterija, crvića, kao i malih insekata. Dobijeni proizvod – kompost, je koristan materijal, sličan humusu, bez neprijatnog mirisa i koji se može koristiti za kondicioniranje zemljišta ili kao đubrivo.

Posude za kompostiranje se mogu kupiti ili samostalno napraviti.

Dobar kompost može biti napravljen iz različitih organskih materija, kao što je baštenski otpad (suvo lišće) i povrće kao otpad od hrane (kore krompira i sl.). Prednosti su velike, s obzirom da proizvod ima i određenu tržišnu vrednost.

Postoje mnogi razlozi zašto je potrebno kompostirati otpad:

  1. Finansijski – kompostiranje štedi Vaš novac. Veći deo kućnog otpada se zakopava smetlištima, što je skup metod za odlaganje. Kompostiranjem kuhinjskog i baštenskog otpada značajno se redukuje količina otpada koja se upućuje na deponiju i time značajno dugoročno štedi novac. Iz Vašeg kućnog otpada se proizvodi bogati aditivi za zemljište.
  2. Zaštita životne sredine – Vi štitite svoje lokalno okruženje, a na taj način i prirodne resurse. Deponije prouzrukuju štetu za okruženje. „Zakopani“ otpad na deponiji, bez prisustva vazduha, proizvodi metan, značajan gas staklene bašte, koji negativno utiče na klimatske promene. Više nećete koristiti kompost iz prodavnica.
  3. Zdrave biljke – Struktura zemljišta je poboljšana, pospešena je drenaža i aeracija. Na ovaj način se u zemljište vraćaju nutrijenti, kao što su azot, fosfor i minerali u tragovima, koji se oslobađaju sporo u periodu od 1 – 2 godine. Kada se koristi prekrivanje slamom i gnojivom, kompost konzervira vodu i sprečava nastajanje korova.

Zbog svega navedenog ne postoji izgovor za spaljivanje lišća, pokošene trave, orezanih grana i drugih nusproizvoda obrađivanja zemlje. Spaljivanjem se ubija površinski sloj zemljišta, uništavaju korisni organizmi, a povrh svega se povećava zagađenje vazduha.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*