Prezentacija filma „Kulturno nasledje Čeha u Banatu“ u Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi (VIDEO)

Kulturno nasledje Ceha u Banatu 3

U organizaciji „Škole plus“ u prepunoj sali čitaonice Narodne biblioteke u Beloj Crkvi održana je javna prezentacija i projekcija dokumentarnog filma o životu i običajima Čeha u Banatu, autora Antona Stehlika.

Dokumentarni film je podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao i od Ministarstva inostranih poslova Češke Republike. Na projekciji filma bili su prisutni i ambasadorka Češke Republike u Beogradu Ivana Hlavsova i predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Film je proizvod višegodišnjeg etnodijalektološkog istraživanja Čeha u Srbiji, koja je sprovodila „Škola plus“, a sav materijal koji je tada sakupljen na terenu arhiviran je u Srpskoj akademiji nauke i umetnosti. Ostvarena je želja organizatora da se ta dragocena terenska gradja o kulturnom nasledju Čeha sačuva i na neki drugi način i promoviše upravo kao dokumentarni film, koji govori o malobrojnoj češkoj zajednici, koja je uspela da sačuva svoj nacionalni i kulturni identitet, iako su preci današnjih Čeha na ove prostore došli pre oko 200 godina.

Po rečima autora filma, sekretara Škole plus Antona Stehlika, terenski rad je bio veoma dugotrajan, težak, specifičan i zahtevan.Veliku podršku pružila mu je porodica, koji su, svako na svoj način dali doprinos da da se češki kulturni identitet sačuva kao nematerijalno kulturno nasledje i da to kulturno nasledje treba da se neguje. Zahvalnost je izrazio i prema meštanima češke nacionalnosti koji su shvatili značaj da se njihova sećanja i priče zabeleže, za pokolenja koja dolaze.

Snimanje ovog filma zasnovano je na stvarnosti i prikazuje život i sećanje Čeha onakvim kakav on zaista i jeste. Stvarnost je onakva kakvom je ljudi znaju i prema tome nema iskrivljavanja ili dodavanja elemenata u priču, već je sve bazirano na istini, što dokumentarne filmove čini posebnim žanrom.

Dakle, film se bavi stvarnim dogadjajima, kroz vizuru današnjih Čeha. U filmu se čuje izvorni češki jezik a raritet ovog dokumetarnog filma, po rečima autora, predstavlja činjenica da film govori o tradiciji nacionalne zajednice koja nije brojna i kojoj preti nestajanje.

Namera realizatora bila je da se češki nacionalni i kulturni identitet sačuva i da se mladim generacijama prenese značaj bogatstva različitosti kao prednost u našoj tolerantnoj i humanoj sredini.

Na radnom sastanku sa Ambasadorkom Ivanom Hlavsovom, nakon projekcije pomenutog filma, ustanovljena je mogućnost i potreba za nastavkom ovakve delatnosti u „Školi plus“, uz podršku Nacionalnog saveta Čeha i Ambasade Češke Republike u Srbiji.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*