„Prihvati Roma i njegovu kulturu“ – Svetski dan Roma u opštini Bela Crkva

Svetski dan Roma Bela Crkva

Svetski dana Roma u opštini Bela Crkva biće obeležen u subotu, 9. aprila prigodnim kulturno – umetničkim programom.

Manifestaciju organizuje Kancelarija za inkluziju Roma opštine Bela Crkva u saradnji sa Centrom za kulturu „Bela Crkva“, Muzejem i gradskim horom „Bella musica“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.

Svetski dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. U skladu sa ovim načelima, uz tradicionalne romske pesme i romsku poeziju biće obeležen ovaj važan dan za Rome, ali i za širu društvenu zajednicu.

Program će se održati u velikoj sali Muzeja u Beloj Crkvi u subotu, 9. aprila, sa početkom u 19 sati.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfeldu kraj Londona od . do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu doneta je odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem“ (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*