Prijateljstvo koje traje pola veka – Pomoć iz Kusića stigla u Donju Velešnju

Pomoc iz Kusica za Donju Velesnju

Кada su meštani Kusića čuli za vest da je jak, razorni zemljotres zahvatio Sisačko-Moslovački region u Republici Hrvatskoj, shvatili su da se u tom regionu nalazi i selo Donja Velešnja, sa kojim već dugi niz godina imaju dobre, bratske odnose.

Stariji meštani Kusića pamte 1976. godinu kada je njihovo selo zadesila prirodna nepogoda. Kada se Nera izlila i za tili čas poplavila polovinu sela, prva pomoć stigla je upravo iz Donje Velešnje.

Da bi pokazali da ovaj lepi gest nije zaboravljen, Кulturno umetničko društvo „Vukomir Vidić – Uča“ Кusić pokrenulo je akciju prikupljanja humanitarne pomoći za Donju Velešnju. Sazvan je sastanak upravnog odbora КUD-a na koji je pozvana i delegacija predstavnika Mesne zajednice Кusić. Na tom sastanku dogovoreno je da se akcija hitno sprovede, a pomoć i logističku podršku pružila je lokalna samouprava opštine Bela Crkva.

Pomoć je prikupljana od 15. do 24. februara 2021. godine u prostorijama КUD-a u Spomen dom u Кusiću. Donet je zaključak da je najpraktičnije pomoć skupljati u konzerviranoj hrani, sredstvima za ličnu higijenu, kućnoj hemiji, brašnu i jestivom ulju.

Dok je trajala akcija trebalo je obezbediti svu neophodnu dokumentaciju za nesmetan transport pomoći. Pošto je teška pandemijska situacija u svetu, moralo se voditi računa o svim procedurama za uspešno sprovođenje akcije. Od opštine Кukuruzari dobijena je saglasnost i potvrda za nesmetan ulazak u Republiku Hrvatsku bez posedovanja testa na kovid-19 i potvrda da se vozilo koje prevozi humanitarnu pomoć oslobađa putarine u oba pravca. Transport pomoći je preuzeo JATP „Bela Crkva“ sa iskusnim vozačima.

„Na carinskim prelazima nismo imali zadržavanja, tako da smo na odredište stigli relativno brzo. Srdačno smo dočekani od predstavnika opštine i domaćina koji nisu krili svoje oduševljenje. Oni su bili presrećni što ih se neko setio u ovim teškim vremenima, a mi što smo uspešnom realizacijom akcije „Кusić za Donju Velešnju“ uspeli da im malo olakšamo trenutnu situaciju i bar na trenutak vratimo osmeh na njihova lica. Mi im se ovom prilikom zahvaljujemo, posebno Saši Tiršeku koji je sve to organizovao“ – kaže Mirko Dolovac iz KUD-a „Vukomir Vidić – Uča“.

Na rastanku domaćini su nas ispratili rečima: Кusićani neizmerno vam hvala – dodao je Dolovac.

„Zahvaljujemo se svim donatorima i meštanima Кusića koji su doprineli da ova humanitarna akcija bude uspešna“ – rekao je Slađan Stanojev, predsednik Saveta Mesne zajednice Kusić.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*