Promocija knjige „Četiri ogleda“ u Beloj Crkvi

Cetiri ogleda u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi održana je promocija knjige „Četiri ogleda“ autorke Vesne Zlatičanin.

Vesna Zlatičanin je direktorka Gradske biblioteke u Vršcu koja je za ljubitelje pisane reči predstavila svoj prvenac. Rođena je u Vršcu 1963. godine, diplomirani je bibliotekar i dugi niz godina u svojoj profesionalnoj karijeri vezana je za oblast bibliotekarstva. Bavi se književnom kritikom, promišlja o drugim književnim delima, poseduje znanje i estetiku, a o književnim delima govori sa posebnim žarom.

Direktor Narodne biblioteke u Beloj Crkvi Igor Vokun zajedno sa autorkom učestvovao u zanimljivoj književnoj avanturi.

Uvodni tekst knjige je pohvala eseju, žanru koji nam daje slobodu da imamo lični stav, da tragamo i promišljamo.

U knjizi „Četiri ogleda“ nalaze se četiri eseja, a za autorku, Miloš Crnjanski ima posebno mesto kao kanon srpske književnosti, kao neko ko je u svojim delima iskazivao dubok i autentičan lirski impuls. U knjizi su još sabrani tekstovi o piscima savremene književnosti, a to su Milan Orlić, Slobodan Despot i Oto Horvat. Knjiga je jednom rečju istraživanje i vrednovanje domaće kulture u kojoj četiri izabrana autora zaslužuju počasno mesto.

Na pitanje šta je to što povezuje ova četiri eseja u knjizi, autorka je istakla da je to opšta ljubav o kojoj govori Crnjanski u putopisu „Ljubav u Toskani“.

„To se nekako proteže kroz celu knjigu, a i ta okrenutost ka budućnosti slovenskih naroda i šta je to, kakva je njihova uloga u veku ispred nas. I sad sva ova savremena događanja nas teraju da razmišljamo u tom pravcu“ – rekla je Zlatičanin.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*