Promocija knjige „Jeleni Dunavsko – Karpatskog basena“ u Narodnoj biblioteci (VIDEO)

promocija monografije Jeleni Bela Crkva

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi održana je promocija monografije „Jeleni Dunavsko – Karpatskog basena“ autora Jovana Bradvarovića.

„Ova savremeno opremljena i bogato ilustrovana monografija nastala je kao plod dvadestogodišnjeg rada autora na poslovima lovstva i gajenja divljači u lovištima Južnog Banata i specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“, tako da je Jovan Bradvarović svoju ljubav prema poslu i profesionalnom radu na najbolji i najkorisniji način iskazao kroz ovo vredno i za istraživače, posebno mlade, značajno delo“ – rekao je direktor Narodne biblioteke Radovan Marković.

Jelen je jedna impresivna životinja, krasi ih velika kruna na glavi teška 12 kg, i ko je imao priliku da ih jednom sretne u prirodi teško ga može zaboraviti. Autor monografije „Jeleni Dunavsko- Karpatskog basena“ ceo svoj radni vek posvetio je upravo ovoj životinji.

„Prvog dana na poslu, 1986. godine, ja sam se javio u Deliblatsku šumsku upravu. Krenuli smo da mi pokažu teren na kom ću raditi i sticajem okolnosti izašao je jelen ispred nas, i upravo je to odredilo moj budući rad, slika koju sam tad video je promenila sve. Ja sam se tada okrenuo ka lovstvu, a ne prema gajenju i korišćenju šuma, i radim dvadeset i pet godina kao lovni radnik, a danas kao inspektor“ – istakao je autor monografije Jovan Bradvarović.

Iako je tema ove monografije jelen, mnogo toga kroz pisanje o jelenu može da se sazna o Južnom Banatu i Deliblatskoj peščari i susednoj nam Rumuniji, što čini da ova studija ima u sebi dosta analitičkog i naučno-istraživačkog, a koje je vezano za ovo podneblje.

Na prezentaciji monografije su, osim autora, govorili i njegovi prijatelji i saradnici Bora Otić novinar i autor emisije „Petkazanje“, likovni umetnik Javor Rašajski koji je radio ilustracije za knjigu, kao i autor fotografija, fotoreporter Jaroslav Pap, čije su fotografije jelena i prirode posetioci mogli da pogledaju nakon promocije monografije.

Jovan Bradvarović završio je magistarske studije na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a ova monografija zapravo je trebalo da bude doktorska disertacija koje se odrekao na sreću mnogih poznavalaca ove životinje, jer je nastala ova vredna knjiga.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*