Radovi na novim stazama u Parku skulptura u Jasenovu

Park skulptura Jasenovo radovi 1

Od samog osnivanja „Međunarodne vajarske kolonije Jasenovo – International sculpture symposium Jasenovo“ formiran je „Park skultura“ u neposrednoj blizini reke Karaš i plaže „Gat“. U parku je do 2020. godine postavljeno 45 skulptura na betonskim postamentima. Ostale skulpture su u planu za postavljanje u narednom periodu.

Park skulptura u Jasenovu je jednistvena celina, omeđena prostorom prirode koji čine reka i šuma, a u čijem središtu je smešten deo umetničkog fundusa kolonije nastajao tokom 15 godina postojanja. Ovaj park se u svakom smislu može smatrati jednstvenim, ne samo po lokaciji na kojoj se nalazi i za koju su mnogi rekli da deluje magično, već i zbog činjenice da je upravo ovo najveći park skulptura u drvetu na otvorenom u ovom delu Evrope. Od prvih dana nastajanja samog parka, osmišljeno je da se kroz park prolazi po stazama, ali kako je vremenom broj skuptura rastao, postojeće staze su postajale prekratke i javila se potreba za izradom novih staza, prouzrokovana proširenjem parka i povećanim brojem skulptura.

Opština Bela Crkva je ove godine, po konkursu za finansiranje udruženja građana, odobrila sredstva za izradu i postavljanje ivičnjaka na novim stazama kroz park. Nakon dva meseca intenzivnog rada, ivičnjaci su postavljeni i time stvoreni uslovi za postavljanje staza kroz park u duzini od oko 100 metara. U parku je postavljeno oko 180 metara ivičnjaka sa svim prethodno izvedenim pripremnim radovima koji sada formiraju konačan izgled samog parka. Bila bi idealna situacija kada bi se u narednoj godini završili radovi i izrada staza privela svom konačnom izgledu. Ovim Park dobija svoje konače obrise, a postavljene skulpture mogu da zasijaju u svom punom sjaju.

Park skulptura Jasenovo radovi 2

Umetnički direktor Međunarodne Vajarske kolonije Jasenovo Jovana Petković zahvalila se Opštini Bela Crkva na finansijskim sredstvima koja će pomoći u radovima na postavljanu staza.

„Jako mi je drago što vidim da je Opština Bela Crkva prepoznala naš Simpozijum skulpture kao vrednost i da je dala svoj doprinos. Sredstva koja su bila namenjena tekućim troškovima ovogodišnjeg simpozijuma, u dogovoru sa Opštinom, smo preusmerili na sređivanje Parka skulptura, konkretno na postavljanje ivičnjaka koji će formirati ivice pešačkih staza. Ovo je lep primer saradnje izmedju institucije i našeg simpozijuma, sa ciljem širenja kulture i same turičticke ponude ovog dela Banata. Nadam se da je ovo samo početak zajedničkog angažovanja i da ce u budućnosti ovakav vid saradnje postati praksa“ – rekla je Petković.

Da se podsetimo, Vajarska kolonija Jasenovo je nastala 2006. godine kao umetnička kolonija na inicijativu advokata Srpka Savića, poreklom iz Jasenova i dvojice profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Slobodana Savića i Miroljuba Stamenkovića. Krakter varajske kolonije poprima 2008. godine i od tada u njenom radu učestvuju umetnici koji izvode radove velikog formata u drvetu.

14. vajarska kolonija Jasenovo

Od 2015. godine, kolonija postaje internacionalna, gde su u selekciji učesnika odabrani i autori iz Meksika, Japana, Engleske, Jermenije, Kine, Nemačke. Tokom 14 realizovanih kolonija (ove godine, zbog epidemioloških razloga prouzrokovanih pandemijom Kovid-19, kolonija nije održana) učestvovalo je 92 umetnika i koloniji ostavilo 175 umetnička rada, od kojih oko 120 skulptura, što čini impozantnu kolekciju savremene skulpture.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*