Realizacija projekta „Bela Crkva bez barijera“

Inkluzivni centar zgrada

Realizacija projekta „Bela Crkva bez barijera“ počela je novembra meseca prošle godine. Opština Bela Crkva dala je udruženju „Pletenica“ na korišćenje zgradu u kojoj je nekada bila škola, a koja se nalazi preko puta današnje OŠ „Dositej Obradović“, u starom gradskom jezgru.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ovom udruženju opredelilo je sredstava u visini od 6,7 miliona dinara za uređenje prvog inkluzivnog centra u Beloj Crkvi. O dinamici i toku realizacije ovog projekta razgovarali smo sa Danijelom Jovanović, predsednicom udruženja „Pletenica“.

Kako je došlo do realizacije projekta „Bela Crkva bez barijera“?

Do realizacije projekta došlo je inicijativom predsednice Opštine Bela Crkva Violete Simić, koja je sva udruženja koja zastupaju prava i interese osoba sa invaliditetom, smetnjama u razvoju i iz osetljivih grupa, pozvala na sastanak sa Ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Tepavčević Kisić kako bismo izložili svoje potrebe. Naše udruženje je iznelo 3 stavke: adaptacija objekta u Miletićevoj 3 za svu decu, mlade i osobe sa invaliditetom na teritoriji naše opštine, zatim pokretanje Razvojnog savetovališta i angažovanje psihologa, logopeda i radnih terapeuta i nastavak usluge ličnih pratilaca. Imali smo podršku i načelnice Južnobanatskog upravnog okruga Marine Toman, tako da je razgovor bio konstruktivan i usledila je izrada projektne dokumentacije, apliciranje i formiranje projektnog tima i na kraju, počelo se sa realizacijom.

Koje su sve aktivnosti predviđene projektom?

Projekat „Bela Crkva bez barijera“ podrazumeva da se budući Centar za decu, mlade i osobe sa invaliditetom adaptira, opremi i osposobi sa rad i održavanje društvenog aktivizma u našoj opštini, ali inkluzivnog tipa, što znači da okuplja sve članove, korisnike, saradnike, porodice i prijatelje, kako bismo zajednički izgradili inkluzivno društvo i zajednicu i unapredili kvalitete naših života.

Projektom je odobreno 6,7 miliona dinara. Predviđeni su građevinski radovi i to saniranje krova, limarski i stolarski radovi. Zgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika i objekata od društvenog značaja, te fasada i stolarija moraju zadovoljiti te standarde. Dugo smo tražili koja bi firma u Srbiji mogla da izradi spoljnu stolariju, a da bude po nacrtima građevinskih inženjera i arhitekte kako bismo sačuvali stari izgled. Zatim, projektom je obezbeđen nameštaj za prizemlje i 3 klime. Naravno, tu su i usluge logopeda i psihologa koji trenutno svoje tretmane sprovode u prostorijama Tehničke škole „Sava Munćan“, Bela Crkva.

Dokle se stiglo sa realizacijom, šta je sve urađeno do sada?

Do sada, završeni su radovi što se tiče krova, limarski radovi, stolarija, nameštaj i klime su dostavljene i koristim priliku da se javno zahvalim župniku Čabi Čipak koji nam je oslobodio prostor crkvenog doma kako bismo sve ovo smestili, dok se prizemlje zgrade ne završi i sve unese. Logoped dolazi iz Doma zdravlja „Vršac“, dipl. defektolog – logoped Slavica Milanović i psiholog, Jovana Kantarević, koja je naša Belocrkvanka. Obe su veoma posvećene, strpljive i za mesec dana, preko 60 – oro dece i mladih je zakazivalo termine.

Koliki je značaj projekta za opštinu Bela Crkva?

Projekat je možda i jedan od najznačajnijih jer se tiče unapređenja položaja osoba iz osetljivih grupa. Do sada, sva naša deca i mladi, za sve svoje potrebe logopeda, psihologa, fizioterapeuta, morali su da putuju u Vršac, Beograd, Sokobanjsku – deca sa cerebralnom paralizom, a sada, sve to, kao i likovne i muzičke radionice, savetovanja, druženja, prihvatna stanica za krizne trenutke u porodici, tribine, predavanja, sve će to biti na jednom mestu uključujući sve ljude dobre volje koji žele da volontiraju, sarađuju, razmenjuju iskustva, studente koji žele da obavljaju stručnu praksu, sve će biti dostupno. Sve ono za šta smo decenijama išli po metropolama i većim gradovima, sada, imaćemo to ovde, u našem gradu.

Prošle godine u Beloj Crkvi po prvi put je zaživela i usluga ličnih pratilaca, koja je planirana i u 2022. godini. Kakvi su efekti ove usluge?

Usluga ličnih pratioca se pokazala veoma korisnom, servilnom i neophodnom, iznad svega. Ja ne znam kako bi ta naša dečica bez ove podrške. Deca koja su koristila ovu uslugu pokazala su veliki uspeh u kognitivnom znanju, emotivnom sazrevanju, socijalizaciji i adaptaciji. Na poslednjem sastanku sa predsednicom naše opštine, dogovoreno je da će ova usluga zaživeti i biti stalna. Direktorka Centra za socijalni rad, Marijana Georgijevski, kao i direktorka našeg Doma zdravlja, Slađana Lacmanović, zaista su se potrudile da ova usluga bude zastupljena kako u osnovnoj, tako i u predškolskoj ustanovi. Nadamo se i verujemo da će naši licencirani pratioci biti još bolji, a dečica uspešnija. Sve je stvar rada, truda, volje i ljubavi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*