Šahistkinja Varvara Veljković najbolja u Vojvodini

Varvara Veljkovic pehar

Varvara Veljković, članica Šah kluba „Bela Crkva“, proteklog vikenda na 28. Šahovskom festivalu za mlade u Vojvodini osvojila je zlatnu medalju i postala najbolja kadetkinja u Pokrajini.

Varvara ima 17 godina, pohađa treći razred Belocrkvanske gimnazije, beleži odličan uspeh u školi, a šahom se bavi šest godina. Кaže – šah je naučila od tate, u vreme kada je bila predškolac.

Stevan Grozdić, trener i predsednik Šah kluba „Bela Crkva“ upoznao je Varvaru 2013. godina na simultanci održanoj u centru Bele Crkve.

„Varvara je prišla stolu i upitala me da li može da igra. Partija je otpočela, a ona ni jednog trenutka nije mislila o odbrani, već je od samog početka krenula u napad, koji je krunisala lepim matom. Odmah sam shvatio da se radi o raskošnom talentu i prvi put sam video da devojčica ima oštar i kombinatorni stil igre“ – ističe Grozdić.

Varvara je od tog trenutka članica Šah kluba „Bela Crkva“, aktivno trenira i na brojnim takmičenjima postiže zapažene rezultate. Najveći uspeh ostvarila je na ovogodišnjem pokrajinskom takmičenju u konkurenciji kadeta do 18 godina.

„Na turniru je bilo 8 takmičarki, bila je veoma jaka konkurencija, devojčice iz većih klubova, ali ja sam dala sve od sebe i uspela sam da ostvarim svoj cilj, da osvojim prvo mesto. U narednom periodu aktivno ću se spremati za prvenstvo Srbije, koje počinje početkom maja u Subotici“ – kaže mlada Varvara.

Varvara Veljković je velika nada belocrkvanskog šaha. Poseduje izuzetno oštar i beskompromisan stil igre, veliku upornost i želju za pobedom.

Miloš Obradović, takođe član Šah kluba „Bela Crkva“, u svojoj konkurenciji dečaka do 18 godina igrao je mini meč od 4 partije sa protivnikom iz Inđiji gde je pobedio 2.5 prema 1.5 i osvojio zlatnu medalju.

Prema oceni FIDE majstora Miloša Stankovića, Varavara je odigrala najlepšu partiju na turniru protiv drugoplasirane Anje Jovanović iz Novog Sada.

Njenu partiju nazvao je „Šahovskom lepoticom“ i kaže da je Varvara nastupila ratnički od samog sarta. U 15 poteza, nakon tri žrtvovane figure, iznudila je predaju protivnice.

„U sazvežđu zaista lepih partija, zatečeni u turnirskoj sali nisu ostali nemi na ovu partiju i svi su je ocenili za jednu od najlepših, ako ne i najlepšu partiju dosadašnjeg turnira“ – rekao je Miloš Stanković.

Varvara je aktivna i u drugim sportovima, nosilac je plavog pojasa u karateu, aktivno igra fudbal u FK „Banat“ Vršac, a želja joj je da nakon završene Gimnazije upiše Vojnu akademiju.

Čestitamo Varvari kadetsku titulu Vojvodine, želimo joj nastavi svoje dobre partije i na kadetskom državnom prvenstvu početkom maja, kako bi Bela Crkva još jednom ostala zabeležena u šahovskoj istoriji Srbije, s obirom da belocrkvanski šah klub sledeće godine obeležava 90 godina postojanja i rada.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*