Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini prvi put u Pančevu

Sajam Stvaralastva Pancevo

Grad Pančevo u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za ravnopravnost polova i Južnobanatskim upravnim okrugom prvi put organizuje manifestaciju Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Sajam će se održati u subotu, 30. oktobra, na platou ispred zgrade Gradske uprave grada Pančeva, u periodu od 11 do 15 časova, a svečano otvaranje manifestacije planirano je za 12 časova.

Oko 140 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine predstaviće svoj rad. Posetioci će moći da se upoznaju sa njihovim stvaralaštvom, ali i uživaju u mnogobrojnim đakonijama, bogatom kulturno umetničkom programu i izložbama.

Cilj manifestacije je promovisati kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine, kao i njihove moguće privredno-ekonomske i turističke kapacitete, očuvanje tradicije i multikulturalnosti.

Žene Srema, Banata i Bačke od najranijih vremena čuvaju običaje svojih naroda od zaborava. Zbog različitih istorijskih okolnosti, odolevale su iskušenjima očuvanja tradicije. Brojni običaji su nestali ili su potisnuti ali oni su ostali zabeleženi u radovima Udruženja žena i nastavili da se neguju kroz različite manifestacije. Кroz njihovo postojanje i rad, kulturno nasleđe prenosi se s generaciju na generaciju. Pokazale su i hrabrost i kreativnu inicijativu da fragmente prošlosti, veštinom svojih ruku implementiraju i u savremene, moderne tokove stvaralaštva.

Udruženja žena Srema, Banata i Bačke su ambasadori multikulturalnosti Vojvodine. Doprinose razumevanju istorije, tradicije, kulture naroda koji žive na njenoj teritoriji. Svojim radom, međusobnom saradnjom, dokazale su da različitosti, umesto da nas razdvajaju, budu tačke koje nas spajaju, obogaćuju naše društvo u celini i stvaraju osnov za socijalni, ekonomski i kulturni progres.

Sajam se održava uz poštovanje svih protivepidemijskih mera. Posetioci i izlagači pozivaju se da čuvaju svoje zdravlje i brinu o sebi i drugima.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*