Sanira se fasada na crkvi u Dupljaji

Crkva u Dupljaji radovi

Ovih dana u toku su radovi na sanaciji fasade Hrama Sabora Svetih arhangela u Dupljaji. Sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine Bela Crkva na osnovu konkursa za crkve i verske zajednice.

„Na inicijativu crkvenog odbora i sveštenika Vladana Tripunovića, aplicirali smo na konkurs opštine Bela Crkva koji je bio namenjen za crkve i verske zajednice. Odobrena su nam sredstva i sada koristimo ove lepe dana da završimo rekonstrukciju fasade i spoljašnjeg zida crkve. Moram da se zahvalim i svim majstorima i ljudima dobre volje koji su nam pomogli i koji svoj rad na uređenju crkve nisu naplatili“ – rekao je Miloš Milenković, predsednik Saveta mesne zajednice Dupljaja.

Pravoslavni hram u Dupljaji je podignut 1880. godine i osvećena je od strane episkopa vršačkog Josifa Jovanovića Šakabente, a posvećen je Svetim arhangelima Mihajlu i Gavrilu. Ikonostas je zidan, a na njemu su naslikane ikone uljanim bojama, delo nepoznatog slikara 19. veka. Godine 1939. sve ikone sa ikonostasa su preslikane. U Arhivu vršačke eparhije mitropolije karlovačke zapisano je da je ova parohija osnovana 1776. godine, a najstarija sačuvana matična knjiga je iz 1769. godine.

Dupljaja crkva radovi

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*