„Sasvim prirodno“ u „Školi plus“

Sasvim prirodno

„Škola plus“ je proteklog vikenda imala posebnu čast da ugosti novinara i voditelja emisije na RTS-u pod nazivom „Sasvim prirodno“ Jovana Memedovića.

Posetu je iniciralo rukovodstvo „Škole plus“ u saradnji sa predsednicom Nacionalnog saveta Čeha Ljiljanom Stehlik. Tema posete bilo je snimanje emisije o češkoj zajednici u Južnom Banatu, gde živi najveći broj Čeha, a aktivnosti u „Školi plus“ bile su samo jedan segment dobre promocije češkog jezika, kulture i tradicije.

„Dočekali smo dragog gosta na banatski način, sa pogačom i solju, uz predivne osmehe naših najmlađih u češkoj i banatskoj nošnji. Apostrofirali smo našu multinacionalnost i naše napore da se to prepozna kod mladih kao prednost i da se ta mešovita tradicija sačuva od zaborava. Gost je imao priliku da prisustvuje času češkog jezika i stvaralačkoj radionici koju su vešto i iskusno vodili učitelj češkog jezika Stanislav Havel i njegova supruga, likovna umetnica Alena Havelova. Govorili su o Mikulašu, češkom prazniku i izrađivali poklone – ogrlice i narukvice. Dečiji hor „Radost“ pevao je češke pesmice u pratnji nastavnice Svetlane Nikolić i u prisustvu brojnih roditelja, učiteljica i nastavnika“– rekla je Jasmina Turturea iz NVO „Škola plus“.

Sasvim prirodno

„Šarenilo kulture, jezika, pesme i umetnosti pokazali su se, po rečima Jovana Memedovića, kao najvrednija misija „Škole plus“ – da se kulturno nasleđe naših predaka sačuva od zaborava. To je potvrdio i obilazak Banatske sobe „Škole plus“ u kojoj sve odiše na naše pretke – od kredenaca, alata, ručnih radova, bokala, slika, pa sve do trpeze koju su pripremile mame naših učenika. Disperzija mirisa domaćih kolača i starine pokazuje bogatu banatsku vrednost koju čuvamo od zaborava“ – dodala je Jasmina Turturea.

U „Školi plus“ ima puno učenika i nastavnika češkog porekla, ali raduje činjenica da časove češkog jezika pohađaju deca i odrasli koji su i drugih nacionalnosti, a sve u cilju promocije češke kulture.

Sasvim prirodno u Skoli plus

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*