Slava Hrama Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi (VIDEO)

Vladika Nikanor u Beloj Crkvi

Praznik hrama Svetog Jovana Bogoslava u Beloj Crkvi obeležen je u ponedeljak, 9. oktobra.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Vladika banatski gospodin Nikanor sa sveštenstvom. Slava ovog hrama i jubilej – 85 godina od kako je prvi put osveštan – ove godine se poklopila sa završetkom njegove obnove nakon požara koji se desio janura meseca ove godine, pa je proslavljena u prisustvu velikog broja vernika i svih onih koji su pomagali u obnovi hrama.

Godine 1930. na prostoru današnjeg Trga ruskih kadeta, blizu opštinske zgrade i rimokatoličke crkve, na mestu stare gradske kuće iz 18. veka, počela je gradnja Ruske crkve. Zahvaljujući pre svega donaciji jeromonaha Jovana (pre monašenja kneza Dimitrija Šahovskog) od 50.000 dinara, i njegovog udela na prikupljanju dobrovoljnog priloga, radovi oko zidanja crkve privedeni su kraju 1931. godine.

Kako je hram posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu, na njegov dan, 9. oktobra 1932. godine, hram je osveštao episkop Teofan Kurski uz prisustvo ruskih i srpskih sveštenika, kao i ostalih gostiju i zvanica iz Opštine. Krajem 1954. godine ruske crkvene opštine stavljene su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, te tako i Ruska crkva u Beloj Crkvi. Godine 2002. započeta je obnova hrama, 2003. godine živopisanje, a 2012. godine postavljeni su novi krstovi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*