Stipendije za studente romske nacionalnosti u Vršcu

stipendije Vrsac

Pokrajinska vlada i Kancelarija za inkluziju Roma upriličili su u utorak, 7. novembra u Vršcu svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata romske nacionalnosti za školsku 2017/2018. godinu.

Stipendije su uručene u prostorijama Visoke škole, a dobilo ih je 20 studenata i studentkinja romske nacionalnosti studijskog programa za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu.

Imajući u vidu činjenicu da je stvaranje visokoobrazovanog kadra za romski jezik od suštinskog značaja za očuvanje identiteta romske zajednice na ovim prostorima, Kancelarija za inkluziju Roma je u svoj plan i program i ove godine uvrstila finansijsku podršku studentima ovog smera.

Ugovore je studentima svečano uručila poslanica u Skupštini AP Vojvodine, Jelena Jovanović. Uručenju ugovora za stipendije studentima romske nacionalnosti prisustvovala je, pored direktorke škole Visoke škore, dr Jelene Prtljage, i Pava Novakov Čabrilovski, predsednica Saveta za integraciju Roma u Vojvodini.

Nakon oficijelnog dela, usledio je neformalni razgovor, tokom kog su studenti naglasili značaj studiranja na maternjem jeziku i ukazali na veliku podršku koju dobijaju od strane Visoke škole i Kancelarije za inkluziju Roma, kao i na veoma dobru saradnju sa profesorima i kolegama na Visokoj školi.

Zadovoljna utiscima, pokrajinska poslanica Jelena Jovanović prenela je romskim studentima da se ovih dana očekuju rezultati napora koji se ulažu da se, u okviru projekta Unapređivanje mogućnost za integraciju i obrazovanje Roma u Srbiji, pospeši zapošljavanje mladih Roma i reintegracija povratnika.

Projekat sprovodi Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma kroz stažiranje u predškolskim ustanovama u AP Vojvodini studentima Romima koji su diplomirali u na Visokoj školi u Vršcu. Jelena Jovanović je naglasila da je ono što je takođe važno da nakon stažiranja dođu do posla. Krajnji cilj jeste da se romskim studentima po diplomiranju omogući zapošljavanje.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*