Svečano otvorena etno postavka Udruženja žena „Grebenački miraz“ (VIDEO)

Otvaranje etno postavke Grebenac

Udruženje žena „Grebenački miraz“ osnovano je 2019. godine i za kratak vremenski perod postalo je poznato i prepoznatljivo kao udruženje koje neguje rumunsku narodnu tradiciju i recepte svojih baka, ne samo u lokalnoj zajednici nego i šire.

Uz pomoć i podršku lokalne samouprave opštine Bela Crkva na čelu sa predsednicom opštine Violetom Simić, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i načelnice Južnobanatskog upravnog okruga Marine Toman, svečano je otvorena etno postavka u prostorijama ovog udruženja.

„Izuzetno sam ponosno što sam danas u Grebencu i što naše udruženje žena „Grebenači miraz“ uspešno radi već dve godine. Članice udruženja su uspele da jednu ambijentalnu kuću potpuno vrate u prvobitno stanje, od opremanja, nameštaja i nadam se da će ova kuća i etno postavka biti deo i naše turističke ponude“ – rekla je predsednica opština Bela Crkva, Violeta Simić.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, istakla je značaj ženskih udruženja u cilju ekonomskog osnaživanja žena, posebno u ruralnim sredinama.

„Drago mi je kada vidim dobru saradnju udruženja koja neguju različitu tradiciju i kulturu svojih naroda. Imamo izuzetnu saradnju slovačkih, rumunskih, srpskih, mađarskih, čeških udruženja. Na nivou Južnog Banata aktivno je 70 udruženja žena. Kako se menjaju vremena, tako i članice rade na ekonomskom osnaživanju i mnoga udruženja ulaze u turističu ponude njihovog kraja. Nadam se da će u narednom periodu dodatno ojačati i u još boljem svetlu pokazati svoj rad. Ja veoma često kažem – bez obzira što smo različiti, upravo ta različitost je tačka koja nas spaja i našom bogatom kulturnom baštinom gradimo zajedničku budućnost. Južni Banat često zovu „Evropa u malom“ i mislim da dva grada i šest opština na našoj teritoriji u potpunosti opravdavaju taj naziv“ – istakla je Toman.

Predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Daniel Magdu naglasio je važnost etno postavke udruženja žena „Grebanački miraz“ u daljem očuvanju i unapređenju rumunske kulturne baštine.

„Jako je bitno iz dva aspekta, prvenstveno u daljem čuvanju i promovisanju rumunske kulturne baštine i u osnaživanju žena u seoskim sredinama. Veoma je važna i podrška opštine Bela Crkva koja je praktično dala ovu kuću na korišćenje udruženju „Grebanači miraz“ kao i podrška predsednice opštine, koja razume potrebe žena na selu. Sa nama je i načelnica Južnobantskog upravnog okruga koja im je takođe pomogla, a tu je i Konzul Rumunije i potrudićemo se svi zajedno da dobiju i dodatnu pomoć i da svi zajedno doprinesemo razvoju različite kulturne baštine kojom se mi ovde u Vojvodini ponosimo“ – rekao je Magdu.

Generalni konzul Rumunije George Dinu zahvalio se opštini Bela Crkva na veoma dobroj saradnji i izuzetnom odnosu prema rumunskoj nacionalnoj zajednici.

Predsednica udruženja žena „Grebenački miraz“ Aleksandra Popa predstavila je rad udruženja i etno postavku koja čuva duh starih vremena i prikazuje način života naših predaka.

„Naše udruženje se prvenstveno bavi očuvanjem i negovanjem rumunske kulture i tradicije, s obzirom na to da je Grebenac jedino naseljeno mesto na teritoriji opštine Bela Crkva sa većinskom rumunskom zajednicom. Ovo je jedna banatska kuća sa dnevnom sobom, kuhinjom, spavaćom sobom i ostavom. Predmete za Etno postavku dobile smo od meštana Grebenca i uz pomoć starijih žena i njihovih saveta rasporedile smo namešaj i ostale predmete, kako bi dočarale duh prošlosti i sačuvale za buduće generacije“ – naglasila je Popa.

Nakon svečanog otvaranja etno postavke, u Domu kulture održan je prigodan program koji su pripremili članovi KUD „Đorđe Košbuk“. Prikazana je rumunska narodna igra i pesma, a najviše aplauza dobila je foklorna sekcija ovog društva koju čine najmlađi stanovnici naseljenog mesta Grebenac.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*