Sveti Mikulaš proslavljen u Kruščici (VIDEO)

Mikulas Kruscica

U organizaciji Nacionalnog Saveta češke nacionalne manjine i Češke besede Kruščica, Sveti Mikulaš proslavljen je na prigodan način.

U svakoj državi dan Svetog Nikole ili Mikulaša, kako Česi nazivaju ovog svetitelja, predstavlja različite tradicije i običaje. U Češkoj je Mikulaš predstavljen kao čovek sa belom dugom bradom, obučen u biskupsku odeću i uvek vodi sa sobom anđela i đavola. Anđeli, zajedno sa Mikulašem, deci daju poklone. Mikulaš se slavi uveče, 5. na 6. decembar. Obično deca dobijaju čokoladu, slatkiše, ali takođe i narandže, banane i drugo voće.

Zašto se slatkiši stavljaju u čarape? Sveti Nikola (Mikulaš) je tri devojke iz porodice prezaduženog oca darivao sa tri vrećice zlata, kako bi imale za miraz. Noću je ubacio vrećice sa zlatom kroz prozor, tajno, tako da ga niko nije mogao videti. Treća vreća pala je direktno u viseću čarapu, a devojčica je ujutro pronašla lepo iznenađenje. To je samo jedna od legendi o Svetom Nikoli, koji je bio voljen još za života i koji je mnogo pomagao siromašne i svoje vernike.

Proslavi u Kruščici su prisustvovali predsednik Češkog nacionalnog saveta Ljiljana Stehlik sa svojim saradnicima, članovi Češke Besede Kruščica, deca koja uče češki jezik kao i deca foklornih i pevačkih sekcija Češke besede Kruščica i Češke besede Bela Crkva. Domaćini su se potrudili da dobro organizuju proslavu i da oko 150 dece bude zadovoljno i nasmejano.

Pavel Šandera, nekadašnji član češkog hora „Perhta“, pripremio je dečiju pevačku sekciju. Prvi nastup ove sekcije bio je na proslavi Mikulaša, a božićnim pesmicama deca su svima ulepšala ovo veče.

Deca su imala priliku i da na kreativnoj radionici koju su pripremile Alena Havlova i Tereza Stamenković naprave božićne i novogodišnje čestitke, ukrase kolačiće posvećene Mikulašu i da naprave razni nakit i ukrase.

Uz zanimljivu likovnu radionicu, stilizovane glumce, češke pesmice i čestitke, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehhlik poželela je deci da im sledeća godina bude još uspešnija i veselija, posebno je istakla važnost očuvanja češke kulture i običaja.

„Proslavi svetog Mikulaša najviše se raduju deca jer sva deca dobijaju poklone. Nacionalni savet češke nacionalne manjine posebno je nagradio decu koja uče češki jezik, koja igraju folklore i decu koja su u pevačkim sekcija, jer upravo naši najmlađi na taj način čuvaju češku tradiciju i običaje. Ove godine na proslavi svetog Mikulaša imamo veći broj dece nego ranijih godina, više od 150, a to je je upravo i naš cilj, da damo deci dodatni podstrek i motivaciju da uče češki jezik“ – rekla je Ljiljana Stehlik.

Najmlađi su bili veoma raspoloženi da nauče nove pesmice i običaje, a posebno su bili zadovoljni što su imali priliku da im lično sveti Mikulaš uruči paketiće.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*