Taisin zavičaj osvojio „Ružu Lidica 2020“ (VIDEO)

Taisa Deljanin Ruza Lidice

Međunarodna dečja izložba lepih umetnosti „Lidice 2020“ je i ove godine privukla veliku pažnju mladih umetnica i umetnika. Od više preko 30 hiljada pristiglih radova, iz Srbije je u Lidice poslato ukupno 558 radova. Stručni žiri je nagradio ukupno 6 radova dece iz Srbije, dodelivši im jednu medalju „Ruža Lidica“ i pet priznanja. Taisa Deljanin iz Bele Crkve, učenica OŠ „Dositej Obradović“ osvojila je medalju „Ruža Lidica“.

„Presrećna sam zbog ove nagrade i smatram da svaki učenik treba da ima priliku da učestvuje na ovakvom takmičenju i žao mi je što se više nagrade ne dodeljuje jer je ovo prevelika sreća, radost nepisiva. Jednog dana nastavnica Tereza došla je u učionicu i rekla nam je da treba da uradimo radove koji bi se slali u Češku na ovaj konkurs. Ja sam u prvom trenutku pomislila – uradiću svakako jedan rad, ali nisam mogla ni da pretpostavim da će moj rad dobiti ovu nagradu“ – rekla je Taisa.

Akademska slikarka Tereza Stamenković ističe da je tema prošlogodišnjeg konkursa „Lidice 2020“ bio zavičaj i da je Taisa odlučila da kreira pticu sastavljenu kao skulpturu od drveta pronađenog na obali Dunava i šumu sastavljenu od perja tih ptica, što ovaj rad ubraju u savremenu umetnost.

Taisa kaže da bi svi trebalo da se okrenemo više našem zavičaju, da nam naše rodno mesto bude inspiracija, jer zavičaj ostaje uvek uz nas i u našem sećanju.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, nažalost, ove godine za nagrađenu decu i pedagoge nije orgaznizovan prijem u Ambasadi Češke Republike u Beogradu, ali je za Taisu u školi organizovana dodela nagrade gde su pored direktora škole Andriana Juge bile i Jasmina Turturea, članica saveta za obrazovanje opštine Bela Crkva i Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

„Taisa je jedna svestrana devojčica, imala sam tu privilegiju da raste uz mene, kako ovde u školi, tako i u „Školi plus“ gde je pokazivala svestranost i darovitost na sve načine. Mi posebno negujemo stvaralaštvo mladih, a bez dobre saradnje OŠ „Dositej Obradović“, „Škole plus“ i lokalne samouprave opštine Bela Crkva nije moguće ostvariti ovako dobre rezultate. Upravo je ta nit koja nas spaja omogućila da uvek podržavamo našu decu na pravi način, da ih usmeravamo i da se zajedno radujemo ovakovom uspehu“ – ističe Jasmina Turturea, članica odbora za obrazovanje Opštine Bela Crkva.

Nacionalni savet Čeha posebno neguje rad sa decom i mladima, a s obzirom na veliki broj Taisinih likovnih radova u planu je i njena prva samostalna izložba.

„Ovo je dobar pokazatelj kako su naša deca pokretači lokalnih aktivnosti i akcija, a Taisa nas je svojom idejom podstakla da Nacionalni savet podrži i bude suorganizator njene samostalne izložbe. To može da bude i dodatni podstrek mladima da se uključe u aktivnosti Saveta i ja bih iskoritila ovu priliku da ih pozovem da nam se obrate sa svojim inovativnim idejama“ – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalonog saveta češke nacionalne manjine.

Taisi sve čestitke uz želje da se i u budućnosti bavi umetnošću i postižu ovakve uspehe.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*