Tradicionalni maskenbal – „Masopust“ u Kruščici

Masopust Kruščica

Češka udruženja sa područja Banata svake godine organizuju Maskenbal ili kako ga Česi zovu Masopust. Istorijski gledano, počeci maskenbalskih običaja datiraju još iz paganskih vremena kada su, na taj način, ljudi pod maskama i uz mnogo vike, zvonjave i galame, terali zle sile.

Tokom Maskenbala organizuju se druženja, povorke i zabave kojima se završava pokladno vreme i kojima se simbolično oprašta od zime. Posebno je interesantan stari narodni običaj kod Čeha koji se održava u selu Kruščica.

U Kruščici je i ove godine održan Maskenbal, a ovoj manifestacije najviše se raduju mališani. Udruženje građana Češka beseda Kruščica uz pomoć Nacionalnog savet Čeha i učitelja češkog jezika Stanislava Havela kao i koreografa folklora Zlatka Irovića organizovalo je radionice na temu identiteta, stereotipa, predrasuda i komunikacije. Zatim je vesela maskirana družina obilazila porodična domaćinstva i zajedno sa domaćinima igrala i veselila se. Ispred kuća maske su pevale i recitovale pesmice, a domaćini su ih nagrađivali kolačima i slatkišima. Izabrane su najlepše i najoriginalnije maske i dodeljene nagrade.

Masopust 2021

„Maskenbal je jedna u nizu manifestacija koje su naši preci doneli na ove prostore pre gotovo dve stotine godina, a mi se trudimo da i danas, u nešto izmenjenim okolnostima, sačuvamo našu nematerijalnu kulturnu baštinu. Prisustvo velikog broja dece i mladih znak je da će se tradicija nastaviti. Mi se ponosimo svojom narodnim običajima te podržavamo obeležavanje ova tri poslednja pokladna dana kako bi smo obogatili seoski život kao i kulturnu ponudu naše opštine Bela Crkva“ – rekla je Ljiljana Stehlik, predsednica Nacionalnog saveta Čeha.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*