U Beloj Crkvi obeležen 1. decembar „Svetski dan borbe protiv AIDS-a“

Crveni krst Bela Crkva je i ove godine na „Svetski dan borbe protiv AIDS-a“ organizovao predavanje za srednjoškolce, u svečanoj sali „Belocrkvanske gimnazije i ekonomske škole“.

Predavanje je održala saradnica i volonter Crvenog krsta Bela Crkva doktorka Jelena Savić.

Doktorka Jelena je objasnila da su AIDS ili sida skraćenice nastale slaganjem početnih slova punog naziva bolesti na engleskom (Acquired Immunodeficiency Syndrome), a u prevodu na srpski znače: sindrom stečenog gubitka imuniteta.

AIDS je krajnji, uznapredovali stadijum infekcije uzrokovane HIV-om. Nastaje usled oštećenja odbrambenog sistema organizma koji prouzrokuje HIV. Stečeni gubitak sposobnosti imunološke odbrane znači da je neki uzročnik onemogućio imuno-loški sistem da se efikasno brani i da savlada infekciju uzrokovanu brojnim mikrobiološkim agensima (bakterije, virusi, paraziti i sl.), koji kod zdravih ljudi ne dovode do ispoljavanja oboljenja. Ovo oboljenje se karakteriše pojavom jedne ili više oportunističkih infekcija ili malignih bolesti (npr. kapoši sarkom, karcinom grlića materice, limfom) i drugih teških kliničkih stanja povezanih sa HIV-om, koje se bez specifičnog lečenja završava smrću.

Osoba koja ima HIV infekciju (HIV pozitivna osoba) inficirana je HIV-om, može godinama da nema nikakve simptome ili znake bolesti, najčešće se oseća sasvim dobro, a obzirom da može godinama biti bez ikakvih znakova oboljenja, epidemiološki gledano, ovaj period predstavlja „najopasniji“ period za dalje prenošenje virusa, jer se inficirana osoba oseća sasvim „zdravo“ i najčešće nije svesna da je inficirana. Klinički simptomi se javljaju u proseku tek posle nekoliko godina od infekcije i tek kada se pojave kliničke manifestacije, kada krene klinička slika bolesti kažemo da je osoba obolela od AIDS-a ili side. Vreme od ulaska HIV-a u organizam do dijagnosti-kovanja klinički manifestne bolesti (AIDS) se obično kreće u rasponu od 10 do 15 godina (u proseku oko 7 godina), ali ponekada period bez simptoma i znakova uznapredovale HIV infekcije (tzv. latentni period) može biti duži (20 i više godina), ili kraći (manje od godinu dana od inficiranja, tj. od trenutka ulaska HIV u organizam).

Ono na šta je skrenuta posebna pažnja na ovom predavanju je prenošenje ostalih zaraznih bolesti, koje su takođe prenosive polnim putem, a naročito na Hepatitis „B“ i Hepatitis „C“, koje se prenose kao i SIDA, a koje su mnogo češće u našoj populaciji, mnogo se lakše prenose, a njihovo lečenje je veoma skupo i vrlo neizvesno.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*