U Beloj Crkvi obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom (VIDEO)

Dan pobede polaganje venaca Bela Crkva

Deveti maj, Dan pobede nad fašizmom, u Beloj Crkvi obeležen je polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma u Gradskom parku i spomenik ruskim vojnicima palim u borbi za oslobođenje Bele Crkve.

U ime lokalne samouprave opštine Bela Crkva vence su položili predsednica opštine Violeta Simić i predsednik SO Bela Crkva Marjan Aleksić. Obeležavanju 9. maja u Beloj Crkvi prisustvovao je Jurij Agapov, načelnik ekonomskog odeljenja Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Republici Srbiji. Vence su položili članovi SUBNOR-a opštine Bela Crkva, Društva srpsko-ruskog prijateljstva, učenici Tehničke škole „Sava Munćan“, predstavnici Crvenog krsta Bela Crkva i pojedinci koji su želeli da odaju počast palim borcima i svim žrtvama fašizma.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić pozdravila je sve prisutne i istakla značaj negovanja antifašitičke tradicije.

„Mi sa ponosom ističemo da je Bela Crkva prvo mesto koje je oslobođeno u Drugom svetskom ratu. Drago mi je što svake godine, ovde sa nama, vidim sve više mladih ljudi koji neguju kulturu sećanja. Naši učenici su očigledno shvatili, zahvaljujući profosorici Zorici Živković, važnost negovanja antifašitičke ideje i oni će nastaviti negovanje ove kulture sećanja, kako bi živeli na boljoj planeti. Mi možemo da kažemo da smo kao narod uvek bili na boljoj strani čovečanstva“ – rekla je Violeta Simić.

Na spomen kosturnici na Trgu Ruskih kadeta načelnik ekonomskog odeljenja Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Republici Srbiji Jurij Agapov čestitao je ovaj veliki praznik.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam danas ovde na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu. Danas se sećamo i odajemo počast svim nastradalima koji su svoje živote dali za svetliju i srećniju budućnost svojih potomaka“ – rekao je Agapov.

Drugi svetski rat u Evropi je završen kapitulacijom Nemačke 9. maja 1945. godine i od tada se obeležava kao Dan pobede.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*