U Beloj Crkvi obeležen dan prevremeno rođenih beba

Dan prevremeno rodjenih beba 1

Širom sveta 17. novembra organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, jer je to boja svetla u inkubatoru.

U svetu se svake godine pre vremena rodi oko 15 miliona beba. Od ukupnog broja rođene dece u našoj zemlji, 9-11% rođeno je pre vremena, što je više od 4.000 godišnje ili 11 beba svakoga dana.

Prva prevremeno rođena beba u opštini Bela Crkva u 2019. godini rođena je 12.1.2019. Najmanja rođena beba u našoj opštini je dečak rođen sa svega 780g u 6. mesecu trudnoće, pre više od 4 godine.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata, kao i iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka. Nakon rođenja, one se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću. U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60% (kašnjenje u razvoju, retinopatija, organska oboljenja sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida, mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.)

Bela Crkva je i ove godine mesto u kome je simbolično obeležen Dan prevremeno rođene dece. U znak podrške hrabrim malim divovima, proteklog vikenda Gradski park i Omladinski klub Kancelarije za mlade u Glavnoj ulici bili su osvetljeni ljubičastom bojom.

Dan prevremeno rodjenih beba 2

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*