U Beloj Crkvi obeležen Svetski dan Roma

Svetski dan Roma - koncert

Svetski dan Roma pod sloganom „Prihvati Roma i njegovu kulturu“ obeležen je koncertom gradskog hora „Bella musica“ uz tradicionalne romske pesme i poeziju.

Manifestacija je održana u velikoj sali Muzeja u Beloj Crkvi, u organizaciji Kancelarije za inkluziju Roma opštine Bela Crkva, u saradnji sa Centrom za kulturu „Bela Crkva“, Muzejem i gradskim horom „Bella musica“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.

Koordinator za romska pitanja opštine Bela Crkva Miloš Stojanović pozdravio je sve prisutne, čestitao ovaj praznik i rekao da se širom sveta Svetski dan Roma obeležava se kao dan proslave romske kulture, sa ciljem podizanja svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Predsednica opštine Bela Crkva Violeta Simić istakla je značaj obeležavanja Svetskog dana Roma u duhu proslave romske kulture i tradicije.

„Svim pripadnicima romske nacionalnosti čestitam Svetski dan Roma. Ovaj dan predstavlja proslavu njihove bogate kulture i tradicije, a mi ćemo pomoći da inkluziju, koja je teška, zajedno sprovodimo, kako bi naši sugrađani doživeli lepše i bolje dane. Lokalna samouprava se trudi u skladu sa mogućnostima da elementarne potrebe obezbedi kroz Centar za socijalni rad. Prošle godine smo doneli akcioni plan gde smo u širem vremenskom periodu i sa više sredstava sagledali ovu problematiku. Po prvi put smo dobili sredstva za kupovinu jedne kuće za romsku populaciju i očekujem da ćemo do šestog meseca razmotriti konkursnu dokumentaciju i da će jedna romska porodica dočekati bolju budućnost. Zahvalila bih se Ruži Krkuš na dugogodišnjem predanom radu i Milošu Stojanoviću na dosadašnjem radu i nadam se da će biti uporan, jer je ovo jedan težak posao i treba istrajati“ – rekla je predsednica opštine.

Nastup gradskog hora „Bella musica“ počeo je romskom himnom – pesmom „Đelem – đelem“, nakon čega su se nizale kompozicije i stihovi na romskom jeziku u izvođenju učenika Tehničke škole „Sava Munćan“.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*