U Beloj Crkvi predstavljena knjiga “Srpski Rusi”

U Narodnoj biblioteci u Beloj Crkvi predstavljena je knjiga “Srpski Rusi“, jedan vek ruske emigracije u Srbiji – nasledje i pouke iz prošlosti”, novinara i pisca Draga Delića.

Igor Vokoun, direktor Narodne biblioteke i Muzeja u Beloj Crkvi, istako je da se Belu Crkvu  posle Oktobarske revolucije doselilo oko 2.500 Rusa, a glavni razlog za ovako veliki broj pridošlica u odnosu na varošicu koja je tada brojala oko 5000 stanovnika jeste što su kompletne školske ustanova našle svoje utočište u Beloj Crkvi. Kralj Aleksandar Karađorđević, otvorio je vrata izbeglicama iz carske Rusije i zaslužan je za nastavljanje rada kadetskih korpusa na teritoriji Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. U Belu Crkvu su sve do 1928. godine pristizale ruske izbeglice, najpre Marijanski donski devojački institut, Nikolajevsko konjičko učilište i Krimski kadetski korpus, kasnije imenovan u Kadetski korpus velikog kneza Konstantina Konstantinoviča, poslednji od 30 kadetskih korpusa carske Rusije koji se do 1944. godine zadržao u Beloj Crkvi.  Muzej u Beloj Crkvi baštini oko 130 eksponata vezanih za rusku emigraciju, koje su prilikom povlačenja od boljševika doneli carski Rusi ili ih poklonili njihovi potomci.

Kako je istakao Milan Trpković urednik i izdavač, planirani je da se ovo delo od kapitalnog značaja predstavi i u drugim većim centrima ruske emigracije u Srbiji, gde postoje duboki tragovi tog vremena, kako kod građana i ruskih potomaka, tako i u brojnim oblastima društvenog delovanja, nauci, obrazovanju, pozorištu, arhitekturi, vazduhoplovstvu, baletu, operi, stripu.

Drago Delić se osvrnuo na životne priče i ličnosti koje su obeležile međuratni i poratni period. Poslednji komandant carske ruske vojske general Petar Vrangel sa svojim štabom živeo je u Sremskim Karlovcima i izrazio želju da bude sahranjen u Srbiji. U tom malom gradiću podno Fruške Gore bilo je i sedište Ruske zagranične pravoslavne crkve i mitropolita Antonija Hrapovickog, koji je takodje sahranjen u Srbiji. Karlovci su bili nezvanična prestonica carske Rusije. Tu je živeo i političar i pisac Vitalij Šuljgin, čovek koji je bio jedan od glavnih krivaca za svrgavanje cara Nikolaja Romanova, a knjiga donosi puno detalja o tome kako se odigrao taj događaj koji je promenio hiljadugodišnji oblik društvenog uređenja Rusije.

Kako je naglasio Vladimir Kasteljanov, čiji su preci došli u tadašnju Kraljevinu SHS, na Pravoslavnom groblju u Beloj Crkvi počiva preko 650 Rusa, među njima su  generali, plemići, profesori, kadeti.  Porodica Kasteljanov je osnovala “Memorijalnu kadetsku sobu” gde su izloženi jedinstvene eksponati, a ovaj porodični muzej  i Trg kadeta u Beloj Crkvi  godinama posećuju potomci i rodbina ruskih emigranata iz čitavog sveta, a neki od njih uspevaju i da pronađu dragocene podatke o svojim precima o kojima nisu znali ništa.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*