U Češkoj besedi Bela Crkva i Kruščica održane Fašanke – Masopust

Maskenbal Kruscica

Pripadnici češke zajednice u opštini Bela Crkva na tradicionalan način obeležili su i ove godine Fašanke. Ova manifestacija traje više dana, a pada u dane pred veliki Uskršnji post, tkz. „Bela nedelja“.

Centralna manifestacija fašanki je maskenbal, koji je ove godine održan 3. marta, u organizaciji Češke Besede Bela Crkva i Češke Besede Kruščica, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine.

U Sali Češkog doma u Beloj Crkvi svoju kreativnost u maskiranju najpre su pokazali najmlađi, jer je, po već ustaljenoj tradiciji, u ranim popodnevnim satima održan je dečiji maskenbal.

Predsednik Češke besede Bela Crkva, Jozef Mareš, izrazio je svoje zadovoljtsvo jer je ove godine na maskenbalu bilo dosta mališana sa svojim roditeljima koji su se dobro zabavljali, igrali i pevali i na kraju zasladili i slatkišima.

„Drago mi je kada vidim ovoliki broj dece danas u Češkom domu, čini mi da ima oko stotinu dece, a moram da kažem da su ove godine članice belocrkvanskog udruženja kreativaca „Mustre“ zajedno sa decom pravile maske i podsticale ih na kreativnost. Želim i da se zahvalim i Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine jer nam je pomogao, a nakon proglašenje naboljih maski, sva deca dobiće slatkiše“ – rekao je Mareš

Maskenbal Bela Crkva

Fašanke su u Kruščici počele u jutranjim časovima tako što su maskirani meštani, prvenstveno deca, simbolično dobili ključeve sela od predstavnika Mesne zajednice i nakon toga obilazili domaćinistva.

Ispred kuća maske su pevale i recitovale pesmice, a domaćini su ih nagrađivali kolačima i slatkišima. U popodnevnim satima u domu Češke besede Kruščica održana je i zabava za najmlađe. Učitelj češkog jezika Stanislav Havel osmislio je niz zabavnih igrica, a nakon toga bila je i simbolična tombola, gde su sva deca dobila igračkice i nakon toga slatkiše.

Predsednik Češke Besede Kruščica Jozef Irović, ocenio je da su fašanke nekada u selu bile mnogo masovnije i trajale su tokom čitavog dana.

„Naš zadatak je da očuvamo običaje i tradiciju Čeha na ovim prostorima. Fašanke su jedna od značajnijih manifestacija koje organizujemo u Kruščici i želim da se zahvalim Nacionalnom savetu češke nacionalne manjine na podršci, a danas su se deca najbolje zabavila, igrali su i pevali i naučili i po nešto novo vezano za češke običaje.“ – rekao je Irović.

Fašanke su uvek zanimljive, a ove godine mališani su imali najrazličitije maske – bilo je tu princeza, veštica, likova iz bajki i crtanih filmova, a mogli smo da vidimo i poneku mladu i mladoženju.

„Nacionalni savet Čeha radi na zaštiti i obnavljanju kulturne baštine Čeha u Srbiji. Tradicionalni Maskenbal kod Čeha još jedna je u nizu kulturnih manifestacija koja treba da bude inkorporirana u ukupnu turističku ponudu Bele Crkve i okoline“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine Ljiljana Stehlik.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*