U Češkom Selu obeležen običaj „Čarodejnice“

Carodejnice Cesko Selo

U organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Češke besede Kruščica i učitelja češkog jezika Stanislava Havela, tradicionalna manifestacija „Čarodejnice“ održana je u Češkom Selu.

Radi se o paganskom običaju koji se obeležava u Češkoj ali se zadržao i kod Čeha u Banatu. Običaj je da se na kraju zime simbolično spali sve ono što je bilo nepovoljno tokom godine. Simbol nedaća i zime je za tu priliku napravljena lutka postavljena na stub, koja se na kraju rituala simbolično spaljuje.

„Pandemija koronavirusa sa kojom smo se suočili kao pojedinci i društvo ponovo nas je podsetila, kao i sve velike krize prošlosti, ali i sadašnjosti, da su druženja u okviru porodica i prijatelja najsigurnija uporišta, najpouzdanije tačke oslonca, najbolja i najprimenljivija rešenja i za pojedinca i za čitavo društvo“ – rekla je predsednica Nacionalnog saveta Čeha Ljiljana Stehlik.

Manifestaciji su prisustvovali članovi Nacionalnog saveta, Češke besede Kruščica, Češke besede Bela Crkva, Češke besede Vršac kao i „Škole plus“. Bila je to prilika za druženje, razmenu iskustava i ideja, ali takođe i za boravak u prirodi, na otvorenom, u izuzetnom ambijentu Češkog Sela. Veliki deo radova na uređenju prostora oko Etno muzeja je realizovan tako da će pripadnici češke nacionalne zajednice spremno dočekati predstojeće manifestacije.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*