U toku su radovi na zameni poda u Hramu Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi (VIDEO)

Ruska crkva novi pod

Nakon nesrećnog događaja, odnosno požara koji je zadesio Hram Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi 15. janura 2017. godine, Crkva je u potpunosti obnovljena, a sada su u toku i radovi na zameni poda.

Nemili požar prouzrokovan dotrajalim električnim instalacijama, pored zidova delimično je oštetio i stari drveni pod u crkvi. Premda je on redovno održavan i štićen bojom, zub vremena učinio je svoje. Većina ovog poda starog više od 80 godina je već bila i natrula, a veliki problem je bilo i to što ispod njega nije bilo čvrste podloge, nego samo zemlja i grede na koje su bile zakucane daske, što je uzrokovalo probleme u hramu i što se tiče čistoće.

„Zaslugom dobrih ljudi, preduzimača iz Bele Crkve, a i van nje, koji su pomogli, krenuli smo u rešavanje pitanja poda u hramu. Uklonili smo stari drveni pod, iskopali tu zemlju kako bi se nasuo neophodni naboj od oko 20 cm i potom je preko toga uređen armirani beton kako bi sam hram imao čvrstinu. Sada se postavljaju granitne pločice, popločavamo ceo hram, kako bi on zablistao u svom punom sjaju i kako bi za naredne generacije ostala uspomena na njihove pretke koji su brinuli o njemu“ – rekao je protonamesnik Hrama Svetog Jovana Bogoslova u Beloj Crkvi Stefan Jovičić.

Radovi na zameni poda finansiraju se isključivo putem dobrovoljnih priloga vernika kako iz Bele Crkve, tako i od onih koji su i van države Srbije, ali koji žele da pomognu. Takođe, majstori su bili složni u tome da sačekaju kako bi dobili svoju naknadu za urađeni posao.

Godine 1930. na prostoru današnjeg Trga ruskih kadeta, blizu opštinske zgrade i rimokatoličke crkve, na mestu stare gradske kuće iz 18. veka, počela je gradnja Ruske crkve. Zahvaljujući pre svega donaciji jeromonaha Jovana (pre monašenja kneza Dimitrija Šahovskog) od 50.000 dinara, i njegovog udela na prikupljanju dobrovoljnih priloga, radovi oko zidanja crkve privedeni su kraju 1931. godine.

Kako je hram posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu, na njegov dan, 9. oktobra 1932. godine, hram je osveštao episkop Teofan Kurski uz prisustvo ruskih i srpskih sveštenika, kao i ostalih gostiju i zvanica iz Opštine. Krajem 1954. godine ruske crkvene opštine stavljene su pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve, te tako i Ruska crkva u Beloj Crkvi. Godine 2002. započeta je obnova hrama, 2003. godine živopisanje, a 2012. godine postavljeni su novi krstovi.

Prokomentariši vest

Ostavi svoj komentar

Vaša mail adresa neće biti objavljena.


*